28.01.2019.

Alo, Alo!

Kultna britanska serija "Alo, alo!" od ponedjeljka do petka u 18:00 na ATV-u.

Kultna serija decenijama unazad držala je gledaoce prikovane kraj malih ekrana. Serija predstavlja parodiju na ratne filmove koji su se sedamdesetih godina prikazivali na britanskoj televiziji i podjednako je zbijala šale i s Englezima, Francuzima, Nijemcima i Italijanima. Dokaz za to je ogromna popularnost serije i u Francuskoj.

Radnja se odvija u gradiću Nuvionu tokom Drugog svjetskog rata za vrijeme nacističke okupacije Francuske, a glavni lik René Francois Artoa vlasnik je malog kafea. Pokojni glumac Gorden Kej koji je igrao ovu ulogu, navodi u svojoj autobiografiji da je od stidljivog klinca iz radničke porodice u Jokširu postao ekstravagantni Rene. Glumac je radio na televiziji, radiju, filmu i pozorištu, ali svjetsku slavu je stekao upravo ovom ulogom, u 84 epizode jedne od najboljih humorističkih BBC-evih serija. Ne samo u 84 epizode, nego je Renea igrao i u preko 1000 predstava sa istom glumačkom ekipom. To je jedan od dokaza koliku je ova serija imala popularnost u Velikoj Britaniji, Evropi i svijetu.

Reneov kafić služi kao skrovište i ljubavno gnijezdo, dok gradić u kome se radnja serije odvija, okupirali su Nijemci, koji su iz njega pokrali sva vrijedna umjetnička djela, među kojima i prvi ikada napravljen sat s kukavicom te Van Klompovu sliku "Posrnula Bogorodica". Zapovjednik grada želi sliku zadržati za sebe pa je daje Reneu da je sakrije u svom kafiću. Ali sliku želi i Gestapo, koji šalje Ota Flika da je nađe. U isto vrijeme Renéov kafić služi kao skrovište dvojici hrabrih, ali priglupih oborenih britanskih pilota, a René je primoran raditi za Pokret otpora inače će biti ubijen zato što poslužuje Nijemce. René se također trudi balansirati između afera s konobaricama Ivete, Mariom i Mimi i braka s Edith. Glumica Viki Mišel osvojila je publiku širom evrope glumeći vrckavu Ivet, za šta je dobila i brojna priznanja.

Sada opet imamo priliku da se prisjetimo skrivene ljubavi "zavodljivog" Renea i Ivet, da uživamo uz humorističku seriju čiji stil i duhovitost su svježi i dan danas.

"Zavodljivi" Rene, Gruber i njegov tenkić, Her Flik i Helga, ,"dobro jutro" i potraga za čuvenom slikom  "Posrnule Bogorodice sa velikim grudima" – ništa od toga neće dobiti svoju novu, modernu verziju jer je BBC odbio da snimi rimejk kultne serije.

Zato uživajte i nasmijte se uz originalnu "Alo, Alo!" seriju koja se emituje radnim danima od 18:00 na ATV-u!