02.10.2019.

O bogovima i ljudima (12+)

Manastir u planinama Magreba, 90-ih godina dvadesetog vijeka… Osam francuskih monaha harmonično žive uz svoju braću muslimane. Međutim nasilje i teror polagano počinju da vladaju regijom. Unatoč sve većoj opasnosti koja ih okružuje, sveštenici odlučuju da ostanu – pod bilo koju cijenu – a njihova je odluka svakoga dana sve čvršća...

Godine 1993. u starom franjevačkom manastiru Naše Gospe od Atlasa blagi ali odlučni otac Kristijan (L. Vilson) predvodi osmoricu sveštenika koji osim u predanim molitvama i uređivanju vrta vrijeme provode i požrtvovno se starajući o siromašnom lokalnom stanovništvu. Nakon što na obližnjem gradilištu u terorističkom napadu bude hladnokrvno poklano 12 hrvatskih radnika, fratri predvođeni blagim no odlučnim ocem Kristijanom i iskusnim starim ljekarom Lucom (M. Lonsdejl) shvatiće da i njima prijeti smrtna opasnost. A kad uskoro teroristi na čelu sa energičnim Omarom (A. Maundi) počnu intenzivno da dolaze u manastir i zahtjevaju pomoć, te kad se sveštenici nađu i na meti vojske, igra nerava sa obema zaraćenim stranama postaće gotovo neizdrživa, a na probu će doći i istinska vjera i predanost službi samih fratara.

Godine 2010. na festivalu u Kanu ovjenčana Grand Priom i Nagradom vaseljenskog žirija te nominovana za Evropsku filmsku nagradu u dvije kategorije, kao i za nagradu BAFTA godinu poslije, intrigantna i vrlo uspjela psihološka ratna drama nekadašnjeg glumca Haviera Buvea temelji se na istinitim događajima u ishodištu kojih je pogibija dvanaestorice hrvatskih radnika firme Hidroelektra u Alžiru. U centru autorovog zanimanja su intimne psihološke drame plahih sveštenika suočenih sa smrtnom opasnošću i propitkivanjem odanosti Bogu i vjeri. Njih tumače neki od prvaka francuskog i europskog glumišta, poput velikog karakternog glumca M. Lonsdejla (Dan šakala, Ronin, Minhen) i markantnog L. Vilsona (trilogija Matriks), koji karakterno slojevite likove uspjevaju da učine uvjerljivima i životnima. Podijeljen u svojevrsne epizode omeđene sa sedam pjevanih misa, film posredno progovara i o zapadnjačkom rasizmu i kulturalnom hegemonizmu, ali bez priklanjanja ikojoj strani.

Režija: Xavier Beauvois

Scenario: Xavier Beauvois, Etienne Comar

Uloge: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin, Philippe Laudenbach, Jacques Herlin, Loic Pichon…