30.09.2019.

SFRJ za početnike

Od omiljenih žvaka koje smo žvakali, preko emisija koje nismo propuštali i praznika koje smo slavili, sve do zvijezda koje smo obožavali... Sve to u dokumentarnoj seriji "SFRJ za početnike".

Dokumentarno-zabavni serijal, kolažnog tipa, sastavljen od 16 epizoda, a svaka epizoda tematizira nekoliko pojmova ili fenomena vezanih uz kulturu svakodnevice bivše Jugoslavije, i to onako kako ih se sjećaju nekadašnji državljani Jugoslavije – s nostalgijom, sarkazmom, humorom, bez opterećenja i politikanstva. Emisije se temelje na privatnim sjećanjima, bez zalaženja u službenu historiografiju i ideološke analize.

U pitanju je zabavan i pitak televizijski sadržaj koji poziva na sjećanje, i to uglavnom na pojedinosti koje ne ulaze u takozvanu službenu povijest, tematiziraju se efemernosti i "sitnice" koje određuju boju i ukus življenja. Osnovnu građu serije čini izbor više od stotinu pojmova (pojava, osoba, predmeta, odjevnih i neodjevnih...), koji su bili sastavni dio života svakog žitelja SFRJ i koji su utjecali na formiranje identiteta, kako pojedinaca tako i zajednice. Inicijalnim izborom pokriven je širok raspon tema: nekadašnji popularni brendovi, moda, sport, tisak, masovni politički rituali…

Režija: Radovan Kupres