19.06.2019.

Titanik, krv i čelik

Bogatim investitorima, Titanik je bio san. Srednjoj klasi zaduženoj za konstrukciju, Titanik je bio izazov. Radnicima koji su ga gradili, Titanik je bio početak revolucije.

Ovo je priča o muškarcima i ženama koji su napravili, upravljali i posjedovali Titanik, o njihovim ljubavima, životima i gubicima. Ovo je priča o izgradnji luksuznog broda u Belfastu tokom 15 godina od 1897. godine po cijeni od 105 života.

Serija daje uvid u epski proces izgradnje čuvenog broda od početka i ljudima koji su žrtvovali živote za njega, i završava se početkom plovidbe. Serija odbacije uobičajenu romantiku koja prati ovaj ’brod snova’ i iznosi stvarnost njegovog nastanka i okrutnost svijeta koji je iznjedrio Titanik. Priča obuhvata sve dijelove tadašnjeg turbulentnog društva – Belfast 1907. godine – i oslikava kako je najveći brod svih vremena ručno napravljen u gradu na ivici revolucije. Realnost stvaranja broda je možda temeljnija i privlačnija od njegove legendarne propasti.

Višenagrađivana serija u dvanaest nastavaka snimljena je 2012. godine u Britansko-Irsko-Italijansko-Francuskoj koprodukciji.

Glumci: Neve Campbell (Joanna), Derek Jacobi (Lord Pirrie), Alessandra Mastronardi (Sofia Silvestri), Billy Carter (Thomas Andrews), Massimo Ghini (Pietro Silvestri), Valentina Corti (Violetta Silvestri)...