Berluskoniju ukinuta zabrana obavljanja javne funkcije

13:10, 12.05.2018.
Thumbnail

Sud u Italiji ukinuo je zabranu bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju da radi u javnoj službi što znači da se može kandidovati na narednim izborima.

Međutim, ova odluka suda dolazi prekasno za Berluskonija jer je on prije tri dana odobrio savezničkoj desničarskoj Ligi da pokuša da oformi vladu sa pokretom Pet zvijezda, ali je napomenuo da njegova stranka neće podržati koaliciju.

Berluskoni je 2013. godine proglašen krivim za poresku prevaru zbog čega je isključen iz Gornjeg doma parlamenta i zabranjeno mu je šest godina da obavlja bilo kakvu javnu funkciju.

Međutim, današnjom odlukom suda u Milanu zabrana je ukinuta ranije zbog "dobrog ponašanja".

"Konačno je završeno pet godina nepravde. Berluskoni može opet da bude kandidat", navodi se u saopštenju Berluskonijijeve stranke Forca Italija.

Berluskoni je bio aktivan u kampanji pred održavanje izbora 4. marta iako nije bio kandidat. Forca Italija nije ostvarila očekivane rezultate i izgubila je ulogu u bloku stranaka desnog centra.

Bivši premijer je istakao da je loša izlaznost na izbore bila jer su birači znali da on ne može biti premijer.

Koalicija stranaka desnog centra osvojila je najviše glasova na izborima u martu, a Pet zvijezda je dobila najveću pojedinačnu podršku.

Nijedna od strana nije dobila dovoljno glasova za samostalno formirnje vlasti.

Formiranje koalicije iskomplikovala je i odluka Pet zvijezda da odbije da radi sa Forca Italijom jer, prema njihovom mišljenju, Berluskoni simbolizuje političku korupciju u toj zemlji.

Pregovori između Lige i Pet zvijezda se nastavljaju i predsjednik Serđo Matarela im je dao rok do ponedjeljka da postignu dogovor.

Obje strane navode da su novi izbori jedino rješenje, ukoliko ne bude postignut dogovor.