BOCAN-HARČENKO: Rusiji bitna i podrška nadležnostima entiteta

09:27, 23.05.2014.
Thumbnail

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Rusija podržala stav Savjeta za provođenje mira /PIK/ koji govori o cjelovitosti i suverenitetu BiH, ali da je tražila i da se, uz to, stavi i podrška nadležnostima entiteta i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

On je naglasio da su to stvari koje su u okviru Dejtonskog sporazuma, koji Rusija poštuje i podržava, jer je važno sve što je u okviru dejtonske formule.

"To ostale članice nisu uzele u obzir. To su odbacile, jer je za njih važan samo suverenitet BiH i kao da drugo ništa nije važno", rekao je Bocan – Harčenko sinoć za RTRS, obrazlažući rusko odbacivanje kominikea PIK-a.

On je naveo da Rusija ne smatra da je u okviru mandata i nadležnosti PIK-a, kao i visokog predstavnika, podrška protestima i socijalnim aktivnostima civilnog društva, navodeći da je to unutrašnje pitanje BiH i nije u okviru mandata PIK-a.

Za dio kominikea koji se odnosi za aktivnosti u vezi sa evroatlantskim integracijama, Bocan-Harčenko je rekao da su to za Rusiju "tuđe stvari", jer je to unutrašnje pitanje za BiH i njene bilateralne odnose sa EU i NATO.

Bocan-Harčenko je dodao da se kominike sa sjednice PIK-a ne može ni smatrati kominikeom, jer na sjednici nije bilo pune saglasnosti članica PIK-a.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko saopštio je juče, nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, da Ruska Federacija nije podržala kominike u kojem se, između ostalog, poziva na mijenjanje političkog pristupa u BiH i dogovor o neriješenim pitanjima.

"Poštujem mišljenje i stavove svih članova PIK-a i siguran sam da će predstavnici Ruske Federacije sami objasniti šta im nije prihvatljivo u kominikeu", rekao je Incko novinarima u Sarajevu.