Bube okupirale Banjaluku

11:15, 20.08.2014.
Thumbnail

Zbog poremećene klime, visoke vlažnosti i niskih temperatura za ovo doba godine, prethodnih dana više vrsta insekata okupiralo je grad i okolinu.

Zabrinuti građani kažu da ne smiju ni prozor otvoriti jer im kuće odmah budu pune buba, pogotovo oko sijalica.

Jelena S. iz Lazareva kazala je da je već nekoliko sedmica prisutna prava najezda buba, malih skakavaca i drugih insekata, posebno u večernjim časovima, pišu Nezavisne novine.

"Ne pamtim da se nešto slično dešavalo ranije, nema toliko mnogo komaraca, ali zato od tih malih zelenih insekata i skakavaca ne može da se živi, jer ih ima u svakoj sobi u kući u kojoj ima svjetlo", rekla je Jelena S.

Ispričala je da ti insekti lete na svjetlo, tako da ako je otvoren prozor cijeli plafon u sobi bude prekriven tim insektima.

"Pokušavali smo ih uništavati na razne načine, ali se kao najefikasnije pokazalo usisavanje", kazala je kroz smijeh ova Banjalučanka i dodala da očekuje da će nadležni reagovati i izvršiti zaprašivanje.

Prema riječima Saše Tešinića, diplomiranog inženjera poljoprivrede, temperature preko 30 stepeni ne pogoduju insektima jer tada dolazi do pauze u njihovom razvoju, a ovog ljeta takve temperature su rijetke.

"Kolebanje vlažnog i umjereno toplog vremena pogoduju insketima jer se mogu normalno reprodukovati i razvijati i to je razlog njihovog povećanog broja", rekao je Tešinić.

On dodaje da, osim komaraca, većina buba nije opasno po ljude, te da nema razloga za zabrinutost.

"Skakavci i bube te vrste su potpuno bezopasni što se tiče ljudi, ali sa druge strane predstavljaju opasnost za poljoprivredu jer uglavnom imaju ušni aparat za grickanje i hrane se listom", kazao je Tešinić.

Svjetlo kao magnet

Građanima se savjetuje da, dok su im noću otvoreni prozori prostorija koje koriste, ne uključuju svjetlo, jer ono privlači insekte.

"Da je tako, može se vidjeti i na ulicama, gdje su ulične svjetiljke doslovno magnet za brojne insekte", kažu stručnjaci.