Donja Gradina: Ustaški simboli poslati na srpsko stratište

17:20, 12.11.2015.
Thumbnail

Maketa ustaškog simbola poslata je kao prijava na konkurs za idejno rješenje Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac.

Prema saznanjima "Euroblica", model ustaškog "U" sa ukrštenom kamom i mačem dostavljen je poštom, a praćen je natpisima "za konkurs bez konkurencije" i "ne otvaraj voz dok ne stane". Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije je osudilo tu provokaciju.

Takav natpis, potvrđuju stručnjaci, jasna je asocijacija na deportacije ljudi u logore, dok su nož i malj simboli likvidacije u koncentracionom logoru Jasenovac.

Podsjećamo, ustaški simbol "U" dočekivao je zarobljene i na kapiji logora, u kojem je, prema procjenama, stradalo oko 700.000 ljudi, većinom Srba, Jevreja i Roma, među kojima i mnogo djece.

Prateća pošiljka je stigla dan nakon što je zvanično istekao rok za prijavu idejnih rješenja na međunarodni konkurs, koji je raspisan ljetos.

Planirano je da se Memorijalni centar prostire na 4,5 hektara, a ideja je da vjerodostojno prikaže život zarobljenika u logoru, kao i da žrtve dobiju počast kakvu zaslužuju.

Ministarstvo prosvete Republike Srpske je taj incident odmah prijavilo policiji.

"Odmah po prijemu pošiljke obavješteno je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. S obzirom na to da je istraga u toku, ne možemo da saopštimo više detalja o pošiljci", navodi se u današnjem saopštenju.

Iz resornog ministarstva poručuju da će nastaviti aktivnosti na uređenju "Spomen-područja Donja Gradina" s ciljem da to područje postane mjesto stalnog izučavanja i prezentacije istorijske građe i sjećanja na genocid i holokaust, što je "civilizacijski dug prema žrtvama".

Inače, parlament RS je zaključkom od 28. decembra 2014. godine zadužio vladu, da bez odlaganja, pokrene postupak za izgradu projekta Memorijalnog centra.

Predlagač zaključka i poslanik Perica Bundalo, kaže da zbog zagovaranja te ideje do sada nije bilo nikakvih prijetnji i smatra da je pošiljka djelo "ostrašćenog i umom bolesnog pojedinca".

"Mislim da je to opšti stav, jer i Hrvati priznaju te zločine , mada drugačije u pogledu broja žrtava. Do sada nije bilo nekih negativnih komentara, već uglavnom odobravanja ideje, uz ocjenu da je krajnje vrijeme za to", rekao je Bundalo.

Incident istražuje i Okružno tužilaštvo Banjaluka.