Evropi prijeti dječija paraliza

12:24, 09.11.2013.
Thumbnail

Dvojica njemačkih ljekara Martin Ajhner i Štefan Brokman upozorili su da zbog pojave poliomijelitisa ili dječije paralize u Siriji i u Evropi postoji opasnost od širenja ovog oboljenja, piše medicinski žurnal "Lanset".

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ potvrdila je pojavu najmanje deset slučajeva oboljenja u Siriji, gdje je program vakcinacije značajno umanjen od 2011. godine kada su počeli oružani sukobi u toj zemlji.

Šest miliona ljudi je raseljeno, a više stotina hiljada pobjeglo je iz Sirije i potražilo utočište u susjednim zemljama i Evropi

"Turisti i putnici mogu zarazu prenijeti i u druge zemlje. Mjere predostrožnosti, koje su preduzete u oktobru ove godine tokom hadža u Saudijskoj Arabiji osigurale su da su vakcinisani posjetioci iz regiona u kojima je poznato da ima poliomijelitisa, ali Sirija nije na toj listi", upozoravaju ljekari.

Poznato je da je evropsko stanovništvo vakcinisano od poliomijelitisa, ali se u članku upozorava da u regionima u kojima je manja pokrivenost programima vakcinacije, kao primjer navode se BiH i Ukrajina, ali i Austrija, "ljudski imunitet neće biti dovoljan da spriječi prenos oboljenja".

"Mora se smatrati da je nije dovoljna samo vakcinacija sirijskih izbjeglica, kako je to predložo Evropski centar za prevenciju i kontrolu oboljenja. Mora se razmatrati preduzimanje obimnijih mjera", sugerisali su ljekari.

U članku se podsjeća da je u Evropi zbog veoma malo slučajeva pojave oboljenja, prekinuta vakcinacija oralnim putem protiv dječije paralize kojim se obezbjeđuje zaštita od zaraze i širenja oboljenja. Samo nekoliko članica EU i dalje odobravaju upotrebu ovih vakcina, a nijedna nema uskladištene vakcine.

Veoma zarazna bolest pogađa uglavnom djecu mlađu od pet godina i može za nekoliko časova da izazove paralizu. U pojedinim slučajevima ovo oboljenje može biti smrtonosno.