Još jedna Kestenijada: Glavna atrakcija - Huseinova mašina

20:58, 15.10.2017.
Thumbnail

Usred Kostajnice kolo i pjesma. I sve u slavu dvadesete Kestenijade na kojoj se danas okupilo na stotine Kostajničana i njihovih gostiju. Među njima i Husein iz Bužima koji je dovezao glavnu atrakciju - mašinu za pečenje i guljenje kestenja.

"Pet minuta - pet kila kestena. Za minutu se ispeče kilogram kestena", rekao je Husein Ičanović.

Nešto dalje niz ulicu, peklo se na staromodni način - vatra, pećica i kestenje na ploči. Bilo ga je manje nego inače. Kestenijada je i ovakva je odlična, a biće i bolja, kažu ministar turizma i načelnik opštine. Družili su se sa ljudima i probali kestenje.

"Kesten je prvo lijek, a onda i delicija i ja nadam se da od ovoga što danas imamo kao ponudu od kestena sigurno će svi biti zadovoljni", rekao je ministar trgovine i turizma u Vladi RS Predrag Gluhaković.

"Mislim da je i ova kestenijada doprinijela da se kesten komercijalizuje i plasira na tržište", rekao je načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo.

To će biti odlična stvar za mjestašce koje je po kestenu i dobilo ime. A osim te jesenje poslastice, imalo je još štošta da se proba.

U Kostajnici danas niste mogli da ostanete gladni. Bilo je nemoguće proći pored svih ovih štandova a da vas neko ne počasti. Kao što vidite, ni naša ekipa iz ovog gradića nije otišla gladna. Pored svih delicija koje vidite na stolu, ipak je zvijezda dana bio kesten.