Kafa i šećer oduzimaju gvožđe organizmu

19:23, 19.01.2015.
Thumbnail

Manjak gvožđa u krvi uzrok je sideropenične anemije (najčešće vrste anemija), koja se ispoljava raznim simptomima - od umora, pada imuniteta, blijedila kože i sluzokože do brzog zamaranja, a ponekad i osjećaja jakog lupanja srca.

Od manjka gvožđa nokti postaju lomljivi i deformirani, kosa pojačano ispada i kod žena dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa. Ako imate neke od navedenih simptoma, važno je da što prije uradite analizu krvne slike, na osnovu koje ljekar postavlja dijagnozu. Uzroci manjka gvožđa u organizmu zavise od starosti osobe i vrlo su različiti. Osjetljive grupe su djeca u fazama brzog razvoja, žene u reproduktivnom periodu, trudnice i dojilje, i osobe koje ne mogu da unesu dovoljno gvožđa ishranom.

Kod djece se manjak gvožđa ispoljava čestim infekcijama, manjkom koncentracije, umorom, a manja djeca (do tri godine) u tom stanju izražavaju pojačanu sklonost unošenju predmeta u usta koji nisu jestivi. Nekad dolazi i do manjka apetita. Oko devet odsto žena pati od manjka gvožđa u krvi, a gotovo 40 odsto djevojčica i mladih žena u periodu od 11. do 24. godine imaju problema s nedostatkom gvožđa u organizmu, pokazalo je istraživanje britanskog Udruženja proizvođača hrane u kom je učestvovalo 10 000 ljudi.

Jedan od krivaca su i energetska pića bogata kofeinom, koji može da spriječi apsorpciju minerala i gvožđa u organizmu.

Nedostatak se liječi pojačanim unosom gvožđa i suplementima. Tokom liječenja potrebno je biti pod stalnim nadzorom ljekara, koji prati parametre krvne slike. Rijetko je potrebno intravenoznim putem liječiti anemiju, tablete su vrlo efikasne. Kod žena u reproduktivnom periodu pojava anemije češća nego kod muškaraca iste dobi, zbog menstrualnih krvarenja, pa ponekad zahtjeva detaljniji ginekološki pregled, ali većinom se uspješno liječi nadoknadom gvožđa. Anemija je česta fiziološka pojava i u trudnoći (dio je promjena koje nastupaju kao prilagođavanje tijela trudnoći).

Terapija za trudnice je ista - pojačan unos gvožđa hranom ili napicima. U većini slučajeva pojačane potrebe organizma ne prati i pojačan unos gvožđa. Stručnjaci naglašavaju da se manjak gvožđa može spriječiti ishranom bogatom gvožđem, koja uključuje crveno meso i zeleno lisnato povrće, kao i dovoljnim unosom vitamina C, koji pospješuje apsorpciju gvožđa, i smanjenim unosom kave i čaja, koji onemogućavaju apsorpciju gvožđa.

U organizmu se gvožđe taloži u vrlo malim ali vrlo bitnim količinama i, kada se ukaže potreba za gvožđem tokom stanja poput rasta i razvoja ili trudnoće, ono se troši iz tih zaliha. Kad potrošimo sve zalihe, potrebno ih je nadoknaditi - adekvatnom ishranom. Zato je važno u jelovnik uvrstiti namirnice bogate ovim mineralom, važnim za naš organizam. gvožđe se nalazi u iznutricama (teleća i kokošija jetra), nemasnom mesu, živini, ribi (sardine), jajima, žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama, voću i zelenom lisnatom povrću (spanać, blitva, kelj, brokoli, prokelj, kupus) i mahunarkama (pasulj, grašak).

Koliko često nemate energije za uobičajeni trening?

Nizak nivo gvožđa može da bude razlog što ne možete do kraja da odradite uobičajen trening. Češće ćete ostajati bez daha, ne samo u vrijeme treninga nego i tokom laganije šetnje. Bez dovoljno gvožđa u krvi organizam je "gladan" kiseonika.

Infekcije ili promjene u mokraći mogući su pokazatelj bolesti

Česte infekcije, naročito respiratornog trakta, još jedan su simptom nedostatka gvožđa. Propratna pojava anemije može da bude i promjena boje mokraće, ali ne mora nužno, već može da ukazuje na neku ozbiljniju postojeću bolest.

Ako nema gvožđa - nema efikasnog snadbevanja tijela kiseonikom

Kako tijelo gvožđe koristi za proizvodnju hemoglobina, koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i služi efikasnijem prenosu kiseonika, kada u organizmu nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, organizam će se osjećati - iscrpljeno.

Zdravlje dolazi iz ribe, jaja i mahunarki

Najbolji izvori su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke. Dnevno se preporučuje unos 2 do 3 porcije namirnica iz grupe mesa, ribe, jaja i mahunarki. Porcija mesa ima 75 do 100 grama.