Ford proizvodi više električnih od kultnih Mustanga

10:08, 05.06.2021.
Izvor: Agencije
Pa, dobro, vjerovatno vam je jasno da je u ovim okolnostimo to samo privremeno stanje stvari imajući u vidu da je baterijski SUV lansiran tek nedavno. Ipak, situacija je potpuno neobična i saglasno tome, vrijedna objave. Američki Ford danas sklapa više primjeraka modela Mustang Mach-E od sportiste Mustanga. 

Dakle, američka kompanija je tokom prvih pet mjeseci tekuće godine proizvela nešto više od 27 hiljada primjeraka električnog SUV-a Mustang Mach-E, kao modela koji je preuzeo najčuvenije ime u istoriji Forda, još od, za globalnu automobilsku industriju značajnog Modela T. Kako bilo, u istom tom posmatranom periodu, Ford je proizveo samo 26 hiljada četvorotočkaša s oznakama Mustanga, i to u pogonima Flat Rock, izgrađenim u Mičigenu. U tu cifru su uključena izvođenja bez krova, kao i kupe.

Ovdje se iznose podaci o obimu proizvodnje “dva” suštinski različita Mustanga, a ne o popularnosti, to jest tražnji za njima. Veoma je izgledno da je Ford navalio da “ištancuje” dovoljno baterijskih vozila, kako bi održao korak s jakom inicijalnom tražnjom iz cijelog svijeta, s posebnim akcentom na evropsko tržište, gdje je nedavno postao bestseler kod Norvežana, što je već veliki uspjeh, sam po sebi.

Novinari specijalizovanih izdanja iz Amerike nude malo drugačije objašnjenje, naizgled čudnog spleta okolnosti. Naime, oni tvrde da je Ford bacio akcenat na baterijski model, s obzirom na činjenicu da nije moguće organizovati proizvodnju punog obima za sve modele, jer je u toku strašnja nestašica na tržištu poluprovodnika. Kao novitet, ali i kao predstavnik elektromobilnosti koja je u usponu, Mustang Mach-E ima apsolutni priroritet nad svim modelima marke, a posebno nad sportskim Mustangom.

AutoRepublika