Japan

Honda odustaje od tri modela na matičnom tržištu

19:48, 17.06.2021.
Izvor: Agencije
Honda obustavlja proizvodnju tri modela u Japanu do kraja ove godine. Kako prenosi japanski poslovni dnevnik Nikkei Asia, iz proizvodnog miksa će biti isključeni sedani Clarity i Legend, baš kao i minivan Odyssey, s obzirom na činjenicu da su dobavaljači za komponente već dobili obaveštenja, to jest najave o prestanku sklapanja. Niti jedan od pomenutih četvorotočkaša neće dobiti nasljedinika.

Posebno je interesantno odustajanje Japanaca od dalje ponude ekološki podobnog modela Honda Clarity koji je debitovao 2015. godine, i kojim je kompanija pokušala da jednim potezom “ubije tri muve”, odnosno da razvije (ponudi) vodonični, električini i hibridni pogonski sklop. Baterijski Clarity je ukinut još 2020. godine usljed “tanke” tražnje, dok se vodonična modifiakcija nudi jedino kroz lizing aranžmane, i uz cijenu koja prevazilazi 70 hiljada američkih dolara. To se vidi i po prodajnim rezultatima jer je samo 1.900 takvih primjeraka prodato za sve godine u kojima se Clarity s FCEV pogonskim sklopom nudio.

Kao što vidimo, ispostavilo se da je jedino hibridna varijanta bila, koliko-toliko u modi, ali ni ona neće ostati u prodajnim katalozima nakon isteka ove godine.

Dalje, limuzina Honda Legend aktuelne generacije se prodaje od 2014. godine. Verzija za američko tržište se dugo nudila, a nakon ukidanja ponude je preostao da igra ulogu perjanice Honde samo na matičnom tržištu. Nažalost, samo je 216 primjeraka Legenda isporučeno kupcima u 2020. godini, pa je razumljivo što Honda i ovde diže ruke. Uzgred budi rečeno, Honda Legend je prošlog proljeća postala prvi serijski automobil koji je ponudio treći nivo autonomne vožnje, i to na cijelom svijetu. Samo sto primjeraka ovako opremljenog Legenda će biti plasirano na tržištu, iako nije tajna da će tehnologiju naslijediti i ostali modeli japanske marke.

Naposlijetku, verzija minivana s oznakom Honda Odyssey se nudi od 2013. godine, i do ovog trenutka je azijski MPV dva puta bio podvrgnut zatezanju bora. Ipak, bitka s Toyotom je izgubljena, a odgovor Honde je bio u vidu povlačenja s bojišta. Zanimljiva opaska govori o tome da je potpuno drugačija i veća verzija minivana Odyssey sklapana u Americi, gdje ostaje sastavni dio ponude japanske marke.

Sva tri modela koja su osuđena na smrt se montiraju u fabrici izgrađenoj u mjestu Sajama, koje je opet locirano u blizini prestoničkog Tokija. Nakon ovih radiklanih poteza, kompanija koja je kontrolisala fabriku će biti zatvorena i to prije isteka poslovne godine, što je u Japanu tradicionalno 31. mart, a ne kraj decembra.