Italijani sigurni da će Alfa Romeo ponuditi nasljednika za Giuliettu ili novu generaciju tog modela

19:03, 16.06.2021.
Izvor: Agencije
Automobilski novinari su uvjereni da će tamošnja jedina premijum marka uskoro imati i hečbek u svojoj gami.

Odlaskom prethodne Giuliette ostala je ogromna rupa u Alfinom portfoliju koji trenutno čine svega dva modela. Tonale, koji je najavljen kao spiritualni sukcesor Giuliette stiže naredne godine, i premijeru će imati na idućem Salonu automobila u Ženevi.

No, Tonale je SUV, pa Alfa opet neće imati klasičnog predstavnika u izuzetno važnom C segmentu u Evropi. Koliko je ova klasa i dalje važna, govori činjenica da njemačka “trojka” listom nudi kompaktna vozila, šta više Mercedes ima čitavu liniju proizvoda baziranih na A klasi.

Sve to ukazuje da i Alfa, ukoliko zaista namjerava da doživi renesansu, mora imati svoj model u ovoj tržišnoj niši. Italijanski novinari su sigurni da će to biti jedan od prvih projekata nove uprave na čijem je čelu Žan-Filip Imparato.

Imparato je nedavno najavio da Alfa više ne sme propuštati prilike, te da je pomjeranje debija Tonalea posljednje kašnjenje novog modela koje će se dogoditi tom brendu.

Tako bi nova generacija Giuliette bila u vrlo bliskim odnosima sa Peugeotom 308 i nastupajućom Opel Astrom. Šta više, kolege sa one strane Jadrana navode da bi Stellantis dobro razmotrio da li bi se Giulietta uopšte proizvodila u Italiji, jer su u igri i Sošo (odakle dolazi 308-ica), kao i Riselshajm (gdje će se montirati nova Astra).

Sve to bi značilo da bi i buduća Giulietta koristila EMP2 platformu, odnosno da bi se oslonila na tehnologiju nekadašnje PSA grupacije. U prevodu, u upotrebi bi bili 1,2-litarski ili 1,6-litarski PureTech benzinski agregati, i pitanje je da li bi bilo mjesta za dizel pogonske jedinice.

Naravno, ova arhitektura podržava i elektrifikovane pogone, te bi sigurno i italijanski hečbek bio dostupan i kao plug-in hibrid, samo je pitanje u kojoj konfiguraciji.

Sve tačne informacije u vezi sa modelima Alfe Romeo koji su planirani za narednih pet godina biće iznijete na jesen, kada bi Imparato trebalo da predstavi strategiju za predstojeći period.