Italija

Lancia Musa se vraća na tržište?!

17:54, 16.06.2021.
Izvor: Agencije
Nova glasina sa Apeninskog poluostrva navodi da će Musa biti naziv novog modela italijanske marke. 

Lancia će u bliskoj budućnosti plasirati krosover iz B segmenta, što bi trebalo da bude jedan od prvih noviteta ovog brenda. Stellantis je riješio da Lancia postane premijum marka i da se zbliži sa DS-om i Alfom. Stoga se u narednom periodu očekuje nekolicina novih vozila italijanskog brenda.

Taj krosover iz B segmenta bi bio postavljen na CMP platformi, koju je svojevremeno razvila nekadašnje PSA grupacija. Ova arhitektura u stanju je da podrži i potpuno električno izdanje, što nema sumnje da će Lancia iskoristiti. Ova platforma je baza čitavog niza vozila, od Peugeota 2008 preko Opel Corse, pa sve do Citroena C4.

Italijanski novinari veruju da će ovaj model biti prvi projekat novog šefa dizajna Lancije Žana-Pjera Plaua. Kada bi mogao da stigne je još nejasno… Negdje se može pročitati 2023. godine, neki kažu 2024. godine. Već se priča o nazivu noviteta, a navodno bi to trebalo da bude Musa.

To je naziv koji je Lancia već koristila za MPV B segmenta koji je bio u bliskim rodbinskim odnosima sa Fiatovim Puntom druge generacije, odnosno modelom Idea. Musa je bila u proizvodnji od 2004. do 2012. godine.

Lancijina gama će se značajno uvećati u idućim godinama. Očekuje se da će Ypsilon, na čijim je plećima preživjela ova marka, dobiti novu iteraciju. Pored njega i najavljenog krosovera iz B segmenta u portfoliju bi trebalo da se nađu još najmanje dva SUV modela, odnosno tako vjeruju kolege novinari iz Italije.

AutoRepublika