Japanski SUV

Nissan počeo proizvodnju novog Qashqaija

20:05, 17.06.2021.
Izvor: Agencije
I nova generacija japanskog SUV modela silaziće sa proizvodnih traka fabrike u Sanderlendu.

Nakon odlaska Velike Britanije iz EU pogon u Sanderlendu bio je pod znakom pitanja. No, kako su se Britanci i predstavnici Unije dogovorili u vezi sa problematičnim odnosima oko trgovine, i Nissan je zadržao svoju fabriku na Ostrvu.

Qashqai se proizvodi u Sanderlendu od 2007. godine i do sada je iz tog pogona stiglo više od 3,5 miliona primjeraka ovog modela. Kako bi prilagodili nove proizvodne linije za montažu noviteta u Nissanu su uložili čak 400 miliona funti, odnosno oko 465 miliona evra.

Japanska marka kupila je 117 novih robota koji su smješteni u Sanderlend i oni će omogućiti još bržu proizvodnju Qashqaija, koji je godinama unazad stub prodaje Nissana u Evropi.

Nova generacija ovog SUV-a predstavljena je u februaru ove godine i značajno je drugačija od prethodnika, na apsolutno svim poljima. Osim dizajna, tu su i velike promjene na tehnološkom nivou.

Treća iteracija Qashqaija pored konvencionalnog 1,3-litarskog benzinskog motora ima u ponudi i netipičan hibrid. Riječ je o Nissanovoj tehnologiji koju nazivaju e-Power, koju ovaj brend već nudi na matičnom japanskom tržištu. Ovaj hibrid koristi 1,5-litarski benzinski agregat, ali samo kako bi stvorio električnu energiju, dok točkove pokreće elektromotor od 190 ks.

Novi Qashqai naći će se u izložbeno-prodajnim salonima krajem leta ove godine, a cijene još uvijek nisu poznate. Mada je sasvim sigurno da će biti skuplji u odnosu na nekadašnji model.