Pet zlatnih pravila za kupovinu polovnog automobila

12:58, 28.01.2020.
Ovih pet savjeta vam mogu biti od pomoći pri kupovini polovnih vozila:

1. Ne kupujte "na slijepo"

Automobil nije obična roba koju poručujemo preko interneta. Važne karakteristike ne mogu se zapaziti golim okom, pa fotografije na sajtovima za prodaju vozila često zbunjuju kupce. Upoznajte prodavca prije nego što kupite vozilo, a onda ga isprobajte. Probu obavite u prisustvu automehaničara, jer će vam ukazati na eventualne probleme kada je riječ o kočnicama, upravljaču, amortizerima i motoru.

2. Budite oprezni kod uvezenih automobila

Smanjeni broj prodaje dizelaša izazvao je drastične promjene na tržištu polovnih vozila. Modeli koji u Francuskoj ne pronalaze kupca masovno se transportuju u srednju i istočnu Evropu gdje ekološki propisi nisu tako rigorozni. Suprotno tome, raste tražnja za novim vozilima sa benzinskim motorima. Istorijat ovih automobila nije moguće sa sigurnošu provjeriti.

3. Birajte provjerene marke

U istraživanju koje je objavljeno 2016. godine skoro svaki drugi polovni automobil nije kupljen kod ovlašćenog prodavca. Pooštrena kontrola je uticala da se situacija tokom protekle tri godine promijeni nabolje ali su podaci i dalje alarmantni. 

Istraga organizacije za kontrolu potrošnje u Velikoj Britaniji pokazuje da su primjećene brojne prevare prilikom kupovine kod pojedinačnih prodavaca. Ako se odlučite za kupovinu polovnog vozila najprije pogledajte automobile renomiranih proizvođača koji su za ovakav vid prodaje sertifikovani i uključuju garanciju, porijeklo i detalje o servisu.

4. Provjerite istoriju vozila

Prvi dokument koji bi trebalo zatražiti jeste servisna knjižica. U njoj su evidentirane sve mehaničke intervencije - posjeta servisu, zamjena ulja, guma, diskova, akumulatora, kvačila. Ukoliko je prodavac ne posjeduje, zatražite broj šasije. Tada kontaktirajte proizvođača koji ima pristup nacionalnom registru. Saznaćete sve relevantne podatke pod uslovom da su zvanično registrovani.

5. Obratite pažnju prilikom plaćanja

Prevara se ne odnosi samo na stanje autoobila. Razvijene su strategije za uzimanje novca, a potom prodavac nestane bez traga. Čak trećina Franuza koji su kupili polovni automobil prijavili su prevaru tokom jednog istraživanja. Oko 23 odsto kupaca polovnih vozila prijavilo je skriveni kvar, a 13 odsto lažne podatke prodavaca kod kojih su kupili vozilo, piše en24.news.