Italijanska legenda

Prodaje se Alfa Romeo 155 koja je šokirala sportski svijet

21:32, 18.06.2021.
Izvor: Agencije
U dugoj istoriji kompanije Alfa Romeo, model 155 nije bio onaj koji je ostavio pretjerano detaljan trag. Proizvodio se od 1992. do 1998. godine, i u tom periodu pronašao nešto više od 192 hiljade kupaca. Kockaste linije se svakako dopadaju autoru ove priče kojem je 155 jedan od omiljenih automobila devedesetih godina, posebno verzija nazvana Q4 sa sa turbo motorom i 190 konjskih snaga koja je omogućavala maksimalnu brzinu od 225 km/h.

Ali, bez obzira kakvo mišljenje imali o uličnim verzijama 155-ice, jedna kategorija mu se nikako ne može osporiti.

Pričamo naravno o raznovrsnim serijama turističkih automobila gdje je specijalno opremljena verzija GTA uspjela da osvoji šampionate u Italiji, Njemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji. Takvi primjerci su razvijali oko 420 “grla” iz 2,5-litarskog turbobenzinca sa šest cilindara i izluđivali konkurenciju iz Mercedesa, BMW-a, Forda i ostalih velikana profesionalnog auto-moto sporta.

Tokom 1994. sezone u britanskoj seriji turističkih automobila (BTCC) italijanski vozač Gabrijel Tarkini se prošetao do titule, zabilježivši pritom osam pobjeda (uključujući prvih pet zaredom) u 21-oj trci, a Alfa je potvrdila dvostruko slavlje i u konkurenciji konstruktora.

Jedan od primjeraka sa brojem šasije 90080 će se pojaviti na američkoj aukciji RM Sotheby krajem mjeseca. Spomenuti Tarkini nije upravljao ovim automobilom u nekoj od pobjeda, ali jeste bio za volanom na jednoj od posljednjih trka u sezoni na stazi Silverstone.

Tada je završio kao treći i matematički osigurao titulu šampiona za italijanski tim. U tu čast Alfa je svom vozaču poklonila ovaj primjerak, a on ga je zadržao sve do nedavno.

U oglasu se navodi da je jako malo vožen u posljednjih 27 godina i da se i dalje mogu primijetiti sve ogrobotine sa spomenute trke, čime njegova vrijednost samo dobija na “ubrzanju”. Spominje se takođe da trkački motori imaju životni vijek od svega 700 kilometara ili 80 sati (šta prvo istekne) pa je samim tim ova 155 detaljno osvježena prije nego što je stigla na aukciju.

Eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji oko pola miliona američkih dolara ukoliko želi da ovaj specijalni primjerak završi u njegovoj garaži. A 155 je nastavio da se takmiči sa dosta uspjeha sve do 1997. godine kada ga je zamijenio model 156.

Auto Republika