Prodaje se Ford GT koji je pripadao njegovom dizajneru

12:07, 28.11.2020.
Ford GT je stigao na tržište 2016. godine kao apsolutni flagship kompanije, planirano je da se proizvede svega 1.350 primjeraka, a jedan od ovih rijetkih superautomobila je dostupan na tržištu.

Danas je nemoguće naručiti nov primjerak Forda GT iako će proizvodnja trajati do 2022. godine kako bi se naručeni primjerci isporučili kupcima. Jedan od već proizvedenih i isporučenih primjeraka je ponovo na tržištu, a poseban je zbog toga što je bio u vlasništvu Morayja Calluma, čovjeka koji potpisuje njegov dizajn.

Kada je Ford počeo da prodaje GT, primjenjivao se striktan proces aplikacije kako bi se osiguralo da neko ne kupi superautomobil samo kako bi ga preprodao i profitirao. Svaki kupac je potpisao dokument kojim se obavezao da u periodu od dvije godine neće prodati automobil. Međutim, sada su prvi proizvedeni primjerci dostupni na tržištu "polovnih" automobila.

Callumov automobil je proizveden 2017. godine, prešao je svega 328 kilometara i praktično je nov. Kada je Callum naručio svoj automobil, odabrao je Liquid metalik crvenu boju s Re-Entry paketom unutrašnjosti. Armaturna ploča i sjedišta su presvučeni bijelom kožom, a kompletan automobil je u fantastičnom stanju.

Ford GT pokreće 3,5 litarski V6 EcoBoost koji isporučuje 647 KS i 746 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na zadnje točkove putem sedmostepenog automatskog mjenjača s duplim kvačilom.

Cijena nije javno objavljena, ali GT proizveden ove godine košta najmanje 500.000 dolara. Callumov primjerak bi lako mogao da premaši ovu cifru.

(B92)