Planovi VW grupe

Rimac na korak od preuzimanja Bugattija?

19:25, 18.06.2021.
Izvor: Agencije
Kako piše Manager Magazine, hrvatska kompanija je vrlo blizu finalizovanja dogovora o preuzimanju Bugattija.

O prodaji Bugattija se govori već neko vrijeme. Prvo se vjerovalo da će biti ponuđen onome ko ponudi najviše novca, no glavešine VW grupe imaju drugačije planove.

Bugatti će biti predati na upravu Rimcu, s tim da će biti formiran zajednički poduhvat, te da će francuskom markom rukovoditi i Porsche. Hrvatska kompanija trebalo bi da ima udio od 55%, a germanska strana 45%.

Manager Magazine navodi da je Nadzorni odbor Volkswagen grupacije već odobrio ovaj plan, i da je još ostalo da svoj pristanak daju čelnici radnićkog sindikata Bugattija, i da je taj sastanak zakazan za kraj jula.

Nakon toga, Rimac bi mogao i zvanično da preuzme upravljanje slavnim brendom iz Molshajma. Naravno, to bi značilo i da će Bugatti okrenuti novu stranicu u svojoj bogatoj istoriji, te da bi prešao na isključivo električne modele. Neki mediji čak navode da će platforma za automobil Nevera biti upotrebljavati za buduća vozila Bugattija.

Rimac i Porsche već imaju prisnu saradnju, zapravo, njemačka marka posjeduje udeo od 24% u hrvatskoj kompaniji. U martu ove godine Porsche je investirao 70 miliona evra u Rimac, što mu je donijelo povećanje udjela u vlasničkoj strukturi sa nekadašnjih 15% na aktuelna 24 procenta.