Šta nam poručuju promjene u zvuku motora?

08:17, 06.08.2020.
Uglavnom su to ozbiljni problemi zbog kojih treba odmah zvati servis, prenose stručnjaci iz RevijeHAK.

Zvuk motora mnogo toga može najaviti pa je dobro pratiti njegov rad i auditivne signale koje šalje. Po njima ćete odrediti generalno zdravstveno stanje pacijenta, odnosno reagovati na vrijeme ako duboki dizelski bariton postane tenor. Šalu na stranu, ovo su neke promjene u radu motora, a na vama je da ih čujete na vrijeme i probate dešifrovati uzroke. Najbolje je odmah zvati servis. Pojave li se upozorenja na instrumentnoj ploči, odnosno uključe li se kontrolne lampice, obavezno koristite priručnik za vozilo i provjerite o kojem se problemu radi pa potom kontaktirajte servisere.

Motor kao da radi s pola snage

Možda je žuta lampice koja najavljuje kraj isporuke goriva pregorila ili, jednostavnije, možda ste ostali bez benzina.

Promjene u ritmu rada motora i gubitak snage

Velika je vjerovatnost da imate problema sa sistemom paljenja kod benzinskog motora i trebali biste što prije kontaktirati servis i prijaviti o čemu se radi. Vrlo često treperi i lampica za nadzor izduvnih gasova (žute boje). Nije preporučljivo voziti takav automobil jer bi mogla nastati velika šteta na motoru.

Snažni udarci u motoru

To nije dobar znak, a uzrok bi mogao biti manjak ulja u motoru koji je vjerovatno nastao ozbiljnijom mehaničkom neispravnošću u motoru. Stanite s vozilom na ravnoj podlozi i provjerite nivo ulja. Ako je ispod minimuma naznačenog indikatorom na kontrolnoj šipki, dolijte ulje. Međutim, to je često kratkoročno rješenje. Ako ste prisiljeni voziti i nemate drugu mogućnost, nastavite… Ali bilo bi najbolje da su se vozilo preveze u servis jer daljnjom vožnjom mogu nastati velika oštećenja.

Nekontrolirani rast obrtaja motora

Promjena brzina naviše nakon svakog ubrzanja i motor nekontrolirano odlazi u visoke okretaje! Problem bi moglo biti kvačilo, a to bi moglo značiti da ga treba zamijeniti. Pripremite se za, često paprenu cijenu, za saniranje ovog ozbiljnog kvara. Kvačilo može biti istrošeno, a jedan od uzroka je i neispravno vozačevo korištenje kvačila.

Motor se ne želi pokrenuti

Ovaj zvuk je najlakše čuti jer ga karakteriše zvuk tišine, kao u pjesmi Simona i Garfunkela. U tom slučaju velika je vjerovatnost da u akumulatoru nema struje, a znate šta vas tada čeka: zvati šlep službu ili nekoga sa kablovima da vam pomogne!

Gromoviti zvuk

Naglo nastupanje dubokog gromovitog zvuka može biti izazvano pucanjem rđavih cijevi auspuha koje nisu na vrijeme zamijenjene. Takvo vozilo trebalo bi hitno odvesti na servis jer može doći do mnogo ozbiljnijih problema.

Kratko lupanje i brzo gašenje

Kratko lupanje motora popraćena brzim gašenjem motora može biti povezana s neredovnim održavanjem remenskog sistema koji je dotrajao. Pazite, nisu uvijek prijeđeni kilometri uslov za zamjenu remenja nego i starost remenja, a sami dijelovi koštaju oko 5 odsto od ukupne cijene, odnosno štete koja bi mogla nastati na motoru.

Zviždanje motora

Zvukovi zviždanja kod dizelskih motora mogu upućivati na kvar ležajeva turbo punjača. Ovaj kvar još je popraćen gustim dimljenjem na auspuhu, gubitkom snage motora, naglim trošenjem ulja, a čest uzročnik je neredovno mijenjanje motornog ulja. Takođe, mogući su i manji kvarovi koji se javljaju zviždanjem, kao što su puknuće turbo cijevi pa je prisutan jaki šum kod prodora zraka.

Nije uvijek problem u neispravnosti motora

Ako zvuk nastaje prilikom kretanja vozila mogu biti problemi u transmisiji, ovjesu ili kočnicama. Ponekad zvukovi mogu biti zastrašujući, kao na primjer jako struganje, a izvor buke može biti zaglavljivanje kamenčića između diska i lima. U tom slučaju možda ima pomoći, pokušajte kratko naprijed nazad pokretati vozilo jer tako se nekad kamenčić uspijeva izbaciti iz točka. Ako ova metoda ne uspije, trebat će pozvati terenskog tehničara ili prevesti vozilo u servis da serviser skine kotač i pregleda izvor problema.

Sa zimskim danima znaju u motorni prostor doći glodari i razni kućni ljubimci zbog topline motora. Moguće je i zaplitanje tih životinja u sistem remenja pa prilikom pokretanja motora može doći do čudnih zvukova. Sve to može oštetiti motor.

Glodari znaju pripremati zimnicu u toplom motoru uvlačeći u usisne cijevi orašaste plodove koje motor može usisati prilikom rada i izazvati mehanička oštećenja motora koja takođe mogu biti popraćena čudnim zvukovima, takođe često mogu biti i pregrizene instalacije u motornom prostoru koje mogu uzrokovati čudan rad motora ili nemogućnost pokretanja motora. Preporuka je da izbjegavate zimi parkirati vozilo u blizini kontejnera s miješanim otpadom. U njegovoj blizini, zbog odbačene hrane, uvijek ima glodara.

Pazite, pogrešno odabrano gorivo prilikom punjenja goriva u rezervoar može uzrokovati jako kliktanje motora popraćeno bijelim dimom i uključenim raznim upozorenjima i lampicama motora, a vama će se činiti kao da će se motor raspasti.

Preporuka je: čuvajte račun od goriva. Tako je najlakše utvrdili je li izvor problema pogrešno točenje goriva, a tu će vam na terenu pomoći automoto savez države u kojoj se nalazite.

Šta učiniti?

Prijenos zvuka putem mobilnog uređaja vašem serviseru i neće biti od neke pomoći, a opisivanje zvuka još teže pa će se često javiti potreba da tehničar izađe na teren. Bilo koja promjena u zvuku motora zaslužuju pažnju i zaustavljanje vozila na sigurno mjesto koje ne smeta saobraćanjuu te kontaktiranje stručnjaka.

Izvor: HAK