Koreja

Veliki “terenac” Kia Telluride blago umiven

19:44, 18.06.2021.
Izvor: Agencije
Ovaj pet metara dug krosover je isuviše kratko na tržištu da bi bio podvrgnut nekakvoj dubinskoj restilizacijii, i treba se prisjetiti da je premijerno prikazan, s ponosom od strane Korejaca, prije nekih tridesetak mjeseci, ali je konstruktor ipak odlučio da, za novu modelnu godinu, blago umije model Telluride.

Tako je novajlija dobio novodizajniranu rešektu hladnjaka, a ubuduće će i ova grdosija na poklopcu motora, ali i sa zadnje strane vozila, nositi nalepnicu s novim amblemom azijske marke.

Iako rekosmo da je ažuriranje bilo površno, ovo nisu jedine novine. Spisak bazične opreme je proširen, pa sada uključuje i automatski klima uređaj, pri čemu možemo da zamislimo vašu nevjericu dok čitate ovo, jer predrasude kažu da Kia za male novce nudi “more opreme”, koja se kod drugih brendova zlatom doplaćuje. Praktično do sada je standardna bila samo manuelna klima na ovom vozilu.

Tu je i sistem poluautonomne vožnje kao i poveliki ekran multimedijalnog sistema koji po dijagonali nudi 10,25 inča, dok je taj i takav ranije krasio putničku kabinu samo prestižnijih verzija, dok se u unoj uvodnoj varijanti pojavljivao monitor s osam inča po dijagonali.

Da kažemo i da se Telluride nudi pogonjen jedino V6 3.8-litarskim benzinskim motorom koji razvija 295 konjskih snaga koje se šalju na prednje ili na sve točkove (uz doplatu) preko osmostepenog automatskog mjenjača interne konstrukcije.

Nakon modernizacije je uvećana i cijena za 600 američkih dolara za to tržište, pa se sada za isti traži suma od 32.790 najmanjih zelenih novčanica, pritom ne računajući troškove dostave, što je neobičan detalj koji ilustruje američku kulturu maloprodaje automobila.

Uzgred da damo i uporedne prodajne rezultate ovog Azijata, s komšijskom konkurencijom. Tako je Telluride tokom prošle godine, u Americi isporučen u kontigentu od 75 hiljada vozila, a bolji rezultat su zabilježili i Honda Pilot sa 124 zaključenih kupoprodajnih ugovora, kao i Toyota s Highlanderom koji je otpremljen ka 212 hiljada individua ili pravnih lica.