Čudna saobraćajna pravila u svijetu

Vozačka dozvola već s 14 godina, kazna za trijezne suvozače…

14:04, 14.11.2019.
U New Hampshireu je zabranjeno udisati izduvne gasove autobusa. Navodno su neki građani tako poticali euforiju.

Pisali smo o čudnim saobraćajnim pravilima u raznim državama, ali ta je tema nepresušno vrelo zanimljivih informacija pa nastavljamo dalje.

Idemo u SAD, u Alabami je, na primjer, zabranjeno voziti s povezom na očima. Zašto biste to uopšte činili? Mnogi od zakona i odredbi u SAD-u pisani su u neka prošla vremena, ali još su se zadržali…

U Aljasci ne smijete voziti psa na krovu automobila, ali ne spominju se druge životinje – samo naši najbolji prijatelji.

U Arkansasu je zabranjeno trubiti nakon 9 sati navečer, ali samo u blizini restorana koji prodaju sendviče i hladna pića (?!).

U Glendaleu u Kaliforniji zabranjeno je iskakati iz automobila pri brzini od 100 km/h. Dakle, dopušteno je iskakati iz automobila pri 90 km/h ili 150 km/h, ali je strogo zabranjeno to činiti pri 100 km/h.

U propisima grada Denvera još uvijek piše da je zabranjeno u nedjelju voziti crni automobil po ulicama.

U Connecticutu je zabranjeno loviti životinje iz automobila.

Nevjerovatno, u Floridi morate platiti parking ako uz aparat za plaćanje zavežete slona, kozu i aligatora. Kakva bi to scena bila da za isti aparat privežete (gladnog) aligatora i kozu.

U Dublinu, Georgiji je strogo zabranjeno voziti se automobilima preko dječjih igrališta, a u Marietti je zabranjeno pljuvati iz automobila ili autobusa, ali ne spominju se kamioni. Dakle, ako ste vozač kamiona, dajte si oduška.

Na Havajima ne smijete paliti sva četiri žmigavca dok vam se vozilo kreće. Čudno, ne smijete upozoriti druge vozače na opasnost.

U Louisiani je suprug dužan mahati bijelom zastavicom ispred automobila, ako njime upravlja žena. To se pravilo zadržalo iz nekih davnih vremena. Danas su muškarci mnogo opasniji na cestama.

U Maineu je zabranjeno kupiti automobil u nedjelju, a u Indiani ga je zabranjeno prodavati u nedjelju.

U New Hampshireu je zabranjeno udisati izduvne gasove autobusa. Navodno su neki građani tako poticali euforiju. Zaista, čini nam se da biste tako mogli potaći štošta (razvoj nekih bolesti, na primjer), ali euforiju?

U Južnoj Dakoti možete dobiti vozačku dozvolu već s 14 godina.

U Zapadnoj Virdžiniji zabranjeno je pojesti životinju koju pregazite na cesti.

Sad još malo čudnih pravila iz drugih država:

U Danskoj ne možete pokrenuti automobil ako je neko ispod njega.

U Japanu ćete biti kažnjeni ako se kao trijezni suvozač vozite s pijanim vozačem.

U Švajcarskoj je zabranjeno lupati vratima automobila, prati automobile u nedjelju, ali i kositi travnjak.

Izvor: HAK