Zamke prvog mraza – početni jutarnji kilometri su najopasniji

11:55, 02.12.2020.
Izvor: B92
Ne pokrećite automobil dok potpuno ne očistite sva stakla, ne pretjerujte sa brojem obrtaja hladnog motora, vozite oprezno, bez žurbe i uz povećan razmak.

Sa prvim jutarnjim hladnoćama počinju i zimski problemi u vožnji. Motor teže "pali", posebno kod starih i neispravnih vozila, a rano ujutru nas može sačekati i led na vetrobranskom staklu.

Prije polaska, temeljno očistite sva stakla, kao i svjetla i migavce. Opasno je krenuti sa zamagljenim staklima jer time ugrožavate bezbednost usljed loše vidljivosti.

U sistemu za pranje vjetrobrana treba da bude tečnost koja se ne ledi na nisikim temperaturama, ali led treba uklanjati strugalicom, a ne brisačima, podsjeća Autoportal. Ako na to ne pazite, lako možete oštetiti gumene metlice brisača.

Ne zaboravite da očiste i spoljne retrovizore.

U prvih nekoliko minuta rada, motor se već malo zagrije pa iz ventilacionih otvora počinje da suši vlagu sa unutrašnje strane stakala. Važno je pri ruci imati i mekanu krpu, kako bi se, po potrebi, mogla obrisati unutrašnja strana šoferšajbne.

U početku vozite oprezno i bez žurbe, jer treba pričekati kako bi se motor potpuno ugrejao, a ventilacija počela da radi punim intenzitetom.

Oprez je nužan i zbog hladnih guma, koje na hladnom asfaltu loše prijanjaju pa se povećava rizik od proklizavanja, kod kočenja i brže vožnje u krivinama.

Problem je posebno izražen ako vozite sa ljetnim gumama, pa ako nekim slučajem do sada i niste stavili zimske pneumatike, sada je krajnje vrijeme da to uradite - gužve kod vulkanizera su prošle.

Prvi mrazevi su najopasniji, jer može da se dogodi da zimska služba ne stigne da pospe so na određenoj dionici, a vozači su još nespremni na zimske uslove vožnje.

Poledica se često javlja na nadvožnjacima, u usecima, na ulascima u tunele i predjelima rijetko izloženim suncu. Nailazak na led nesmanjenom brzinom često znači i izletanje sa puta, što teško može da spreči i najspretniji vozač.

Ako se temperatura spusti ispod nule, treba biti oprezan čak i kada je suvo vrijeme, jer tada guma slabije prijanja.

Na kraju još jednom ponavljamo – dobre zimske gume vrijede više od svega i na njima nemojte štedeti.