Naučnici stvorili "žive robote" od matičnih stanica žaba

13:56, 14.01.2020.
Izvor: Index.hr
Naučnici su od matičnih stanica žaba stvorili prve žive robote koji se mogu samoobnavljati.

Roboti ksenoboti (eng. xenobots) dobili su ime po afričkoj pandžašici (lat. xenopus laevis), vrsti žabe iz čijih su matičnih stanica stvoreni. Ove mašine manje su od milimetra i dovoljno mali da mogu putovati kroz ljudsko tijelo. Mogu hodati i plivati, preživjeti nedjeljama bez hrane i raditi u grupama, piše "CNN".

Radi se o "potpuno novom životnom obliku", rekli su naučnici sa Univerziteta Vermont koji su zajedno sa stručnjacima iz univerziteta Tufts stvorili ove neobične robote.

Naučnici su uzeli matične stanice iz embriona žabe i ostavili ih u inkubaciji. Zatim su stanice izrezali i preoblikovali u posebne "tjelesne forme" koje je dizajnirao superkompjuter, odnosno u oblike koji "nikad do sada nisu postojali u prirodi".

Novonastale stanice su nakon toga počele samostalno funkcionisati. Stanice kože vezale su se na takav način da su formirale strukturu robota, dok su pulsirajuće stanice srčanog mišića omogućile mašini da se sama kreće.

Ksenoboti imaju i sposobnost samoizlječenja; kada su naučnici porezali jednog od njih, on je sam zarastao i nastavio se kretati.

"Ovo je nova forma živih mašina", rekao je kompjuterski naučnik Džošua Bongard sa Univerziteta Vermont.

"Ne spada ni u tradicionalne robote ni u poznate životinjske vrste. To je potpuna nova kategorija: živi organizam koji se može programirati", dodao je.

Ksenoboti bi se potencijalno mogli upotrijebiti za niz zadataka, navodi se u studiji koju je djelimično finansirala američka Agencija za napredna istraživanja u području odbrane koja nadgleda razvoj tehnologije za vojnu upotrebu.

Ti roboti bi se mogli koristiti za čišćenje radioaktivnog otpada, prikupljanje mikroplastike u okeanima, prenošenje lijekova unutar ljudskog tijela ili čak čišćenja naslaga u arterijama. Naime, ovi sitni roboti mogu preživjeti u tečnosti bez dodatnih hranjivih sastojaka danima ili nedjeljama, što ih čini pogodnim za unutartjelesnu isporuku lijekova.

Osim toga, naučnici bi pomoću ksenobota mogli naučiti više o principima stanične biologije, što bi doprinijelo budućem napretku u spoznajama o ljudskom zdravlju i tajnama dugovječnosti.

Mogu li postati opasni?

Za one koji u ovom izumu prepoznaju scenario iz apokaliptičnih naučno-fantastičnih filmova gdje inteligentni roboti preuzimaju kontrolu nad svijetom i uzrokuju smak čovječanstva, nema razloga za brigu.

Ovi maleni organizmi stvoreni su s vlastitim rezervoarom hrane, lipida i proteina, zbog kojeg mogu samostalno živjeti malo više od nedjelju dana, ali se ne mogu razmnožavati ili evoluirati. Jedino se može produžiti njihov životni vijek na nekoliko sedmica ako se stave u okruženje bogato hranjivim tvarima.

(Index.hr)