NASA lansira rover na Mars

Potraga za znacima života u krateru nazvanom po opštini u Srpskoj

08:53, 30.07.2020.
NASA će danas lansirati rover nove generacije “Perseverance” na Mars, koji će na toj planeti istražiti tragove potencijalnog nekadašnjeg života.

Lansiranje je predviđeno za 7.50 časova ujutru po lokalnom vremenu iz Kejp Kanaverla, na Floridi, a očekuje se da će rover stići na Mars u februaru naredne godine.

Misija je koštala 2,4 milijarde dolara, prenosi Rojters.

Rover bi trebalo da sleti u bazu 250 metara dubokog kratera “Jezero”, nazvanog po opštini u Republici Srpskoj, koji je prije 3,5 milijardi godina bio jezero i za koji naučnici vjeruju da bi mogao da sadrži dokaze o potencijalnom nekadašnjem životu mikroba na Marsu, javlja Tanjug.

Rover veličine automobila, sa šest točkova, biće lansiran sa rakete Atlas 5 kompanije “United Launć Allliance”, a trebalo bi da isporuči mini helikopter na Mars i testira opremu za buduće ljudske misije na ovoj planeti.

"Ovo je deveti put da slećemo na Mars, tako da imamo iskustva", rekao je zvaničnik NASA Džim Bridenstajn za Rojters.

Jedan od najkompleksnijih manevara na putu rovera biće ono što inženjeri misije zovu “sedam minuta terora”, kada se robot bude suočio sa ekstremnom toplotom i brzinom tokom spuštanja kroz atmosferu Marsa, postavljajući set supersoničnih padobrana, a potom paleći male raketne motore kako bi se nežno spustio na površinu planete.

Ružičić: Pripremali smo veliku manifestaciju, koja je morala biti otkazana zbog korone

Snežana Ružičić, načelnica Jezera, kaže da se već nekoliko mjeseci pripremaju za dan lansiranja te ističe da je bila planirana velika manifestacija, ali da je morala biti otkazana zbog korone.

Umjesto toga, ističe da će biti organizovano online praćenje lansiranja putem aplikacija i društvenih mreža. Ističe da pripreme traju još otkad joj je Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, u Jezeru uručio zvaničan dopis NASA da je upravo krater Jezero na Marsu odabran kao lokacija na kojoj će rover "Persiverens" nakon spuštanja na Mars tražiti dokaze da na Marsu postoje mikroorganizmi, što bi potvrdilo da je ta planeta nekad bila nastanjena živim bićima i pogodna za ljudski život.