Tajland

Zabilježen prvi slučaj prenosa virusa korona s mrtve na živu osobu

17:48, 18.04.2020.
Izvor: Radio Sarajevo
Naučnici s Tajlanda tvrde da su identifikovali prvi slučaj osobe koja je oboljela od Covid-19, infekcije koju uzrokuje novi korona virus, a nakon što je zaražena virusom s mrtvog tijela.

Slučaj je prijavljen u pismu koji je objavio žurnal Forenzičke i legalne medicine. Slučaj je opisan kao “prvi izvještaj o Covid-19 infekciji i smrti među medicinskim radnicima u jedinice forenzičke medicine”. Pismo su napisali Von Srivijitalai iz RVT Medicinskog centra u Bangkoku, Tajland, i Viroj Wivanitkit s Hainan medicinskog Univerziteza u Haikou, Kina.

Čini se da je ovo prvi slučaj transimisije između mrtve i žive osobe u bilo kojoj zemlji. Autori su, piše Business Insider, pacijenta identifikovali samo kao “forenzičara iz Bangkoka”.

Naučnici još uvijek ne znaju precizno koliko dugo se korona virus zadržava u tijelu nakon smrti, a na Tajlandu ne vrše rutinsku inspekciju tijela pacijenata koji su umrli od korona virusa, navodi se u pismu te zaključuje da je stoga teško dobiti jasnu sliku situacije.

– Trenutno nemamo podataka o preciznom broju tijela koja su kontaminirana virusom jer nije rutinska praksa pregledati tijela umrlih od Covid na Tajalandu – napisali su. Navode kako je radnik bio u kontaktu samo s tijelima umrlih od Covid.

– Mala je šansa da forenzičari dođu u kontakt sa zaraženim pacijentom, ali imaju kontakt s biološkim uzorcima i tijelima – objašnjavaju.

Pismo su pisali 20. marta, dodali su, kada su u Tajlandu bila zaražena samo dva medicinska radnika, kada je bilo tek 272 oboljelih u zemlji i nije bilo lokalne transmisije virusa. Oni su takođe sugerirali da oni koji rade s tijelima moraju koristiti iste protokole za dezinfekciju kao i drugi zdravstveni radnici.

Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kažu da je prenos patogena s mrtvih tijela rijedak, dodajući da “većina ne preživi dugo u ljudskom tijelu nakon smrti”.

Ipak, u Velikoj Britaniji, Agencija za javno zdravstvo Engleske savjetovalo je oprez osoblju koje radi s tijelima pacijenata koji su umrli od korone, navodeći da “postoji rizik”.

– Oni koji su u kontaktu s tijelima umrlih od infekcija trebaju biti svjesni da postoji mogućnost da će postojati rizik od infekcije kroz tjelesne tekućine i tkiva onih kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV2 – saopštilo je 31. marta Glavno britansko savjetodavno tijelo za zdravstvo.