Branio Miloševića

Dobitnik Nobelove nagrade veliki prijatelj Srbije: Tvrdio da u Srebrenici nije bilo genocida

14:00, 10.10.2019.
Izvor: ATV
Nobelova nagrada za književnost za 2018. godinu dodijeljena je poljskoj književnici Olgi Tokarčuk, dok je priznanje za 2019. godinu dodijeljeno austrijskom autoru Peteru Handkeu kojeg u velikoj mjeri vežu za srpski narod zbog kojeg je mnogo puta bio osuđen od strane javnosti.

Mnogi ga nazivaju kontroverznim piscem zbog podrške Slobodanu Miloševiću i prijateljskih odnosa sa Srbijom. Peter je 2004. godine potpisao apel koji je pozivao na odbranu Slobodana Miloševića.

Iste te godine posjetio je Miloševića u Hagu, ali je odbio da bude svjedok odbrane. Kada je Milošević umro, Handke je otišao na sahranu i održao govor, zbog čega je bio izložen javnom napadu i osudama.

Zbog izuzetno bliskih odnosa sa Miloševićem, Handke je izgubio nekoliko uglednih nagrada, uz obrazloženje žirija da je problematičan njegov odnos sa bivšim predsjednikom Jugoslavije.

Za svijet je bila problematična i njegova knjiga "Pravda za Srbiju" u kojoj je poricao genocid u Srebrenici.

Vratio je uglednu književnu nagradu Buchner koju je dobio 1973. godine zbog NATO bombardovanja Srbije.

Njegovo književno umjeće je neupitno i nemoguće za osporiti s obzirom na to da je veliki broj nagrada gubio samo zbog svojih političkih stavova. Tako je tokom dodjele ugledne nagrade Ibsen propraćena uz protest građana.