Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Trebinje sa Dučićevim imenom širilo svoj značaj

18:30, 21.10.2020.
Izvor: Srna
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se Trebinje na najbolji mogući način odužuje Jovanu Dučiću, velikanu srpske književnosti, čovjeku koji je ostavio nesumnjiv doprinos u diplomatiji i dobro razumio srpske nacionalne interese i položaj Srba, koji je bio težak u njegovo vrijeme.

Dodik je podsjetio da je prije 20 godina prisustvovao dopremanju zemnih ostataka velikog pjesnika iz SAD u Trebinje.

"Tad sam bio predsjednik Vlade Republike Srpske. Ovih 20 godina Trebinje je sa imenom Dučića širilo svoj značaj i uvjerenje da ne može bez Dučića. I Dučić, naravno, nije mogao bez Trebinja, zato je i zavjetovao da ovdje budu sahranjeni njegovi ostaci", istakao je Dodik, koji će večeras u Trebinju prisustvovati svečanoj akademiji u Kulturnom centru, centralnom događaju povodom manifestacije "Dučićeve večeri poezije".

Zemni ostaci velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića /1874-1943/, dopremljeni iz SAD, položeni su 22. oktobra 2000. godine u grobno mjesto u novoizgrađenoj crkvi Hercegovačka Gračanica, na brdu Crkvina, iznad Trebinja, čime je ispunjena posljednja pjesnikova želja.

Veliki pjesnik preminuo je na Blagovijesti, 7. aprila 1943. godine, u Geriju u američkoj državi Indijana, gdje je sahrana prvobitno obavljena, ali je potom, iste te godine, prenesen u portu srpskog Manastira Svetog Save u Libertvilu.