Handke: Kusturica će mi pomoći da dođem u Srbiju

09:46, 16.10.2020.
Izvor: Srna
Nobelovac Peter Handke izjavio je da bi, ako okolnosti dozvole, volio da dođe u Srbiju u novembru ili decembru, te da će mu u pripremi puta i organizaciji dolaska pomoći njegov veliki prijatelj Emir Kusturica.

"Emir Kusturica će se za to pobrinuti", rekao je Handke, koji, kako pišu "Večernje novosti" dane pandemije virusa korona provodi na svom posjedu u Šavilu, kod Pariza.

U tekstu se podsjeća da je Kusturica u vrijeme kada je Handke dobio Nobelovu nagradu u glavnom gradu Švedske bio neprestano uz njega i pružao mu podršku i kada je bilo velikih pritisaka.

Kusturica je Handkeu pružao podršku i kada su organizovani protesti i čak stizali unaprijed na neuspjeh osuđeni pozivi da poklekne u opredjeljenju da ostane samostalan u sopstvenim pogledima na svijet.

Tada je Handke na ove jalove pokušaje odgovorio na samo njemu svojstven način, efektno poentirajući skaskom o poljima jagoda, pišu "Večernje novosti".

Nobelova nagrada za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu uručena je u decembru prošle godine u Stokholmu, a na poziv Handkea, dodjeli je prisustvovao i njegov dugogodišnji prijatelj Emir Kusturica.

Odluka Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Handkeu naišla je na kritike dijela javnosti na Zapadu i Balkanu zbog navodne podrške koju je austrijski pisac pružao bivšem predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog vijeka.

Peter Handke je inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 2008. i Srpske akademije nauka i umetnosti od 2012. godine.

Handke je 1996. godine napisao esej "Pravda za Srbiju". U međuvremenu, on je doveo u sumnju takozvani genocid u Srebrenici, a za opsadu Sarajeva, za koju su optuženi Srbi, rekao je da su je inscenirali muslimani u BiH.