Karavan francusko-njemačkog filma u Trebinju

22:36, 22.09.2020.
Izvor: Srna
Trebinjskoj publici večeras su u bioskopu Kulturnog centra prikazana dva filma u okviru francusko-njemačkog projekta "Filmski karavan", čiji su organizatori Francuski institut i Gete institut u BiH.

Publika je mogla da pogleda francuski film "Kao dječaci" i njemački film "Mračni svijet".

Projekciji su prisustvovali ambasador Njemačke u BiH Margaret Uber, direktor Francuskog instituta u BiH Žan Kristof Tibo, kao i predstavnici Gradske uprave Trebinje.

Uberova je novinarima rekla da je Trebinje jedan od gradova koji je posjetio ovaj karavan, čija je poruka posebna.

"Poruka koji nosi ovaj karavan je posebna jer su Njemačka i Francuska vijekovima bile neprijatelji i nije bilo u to vrijeme normalno da zajedno rade projekte. Zahvaljujući dvojici hrabrih političara, potpisan je Jelisejski sporazum i dvije zemlje su postale prijatelji, dugi niz godina sarađuju na projektima kao što je ovaj", istakla je Uberova.

Direktor Francuskog instituta u BiH Žan Kristof Tibo izjavio je da značaj francusko-njemačke saradnje pokazuju, između ostalog, i ovakvi projekti.

Tibo, koji je i savjetnik za kulturu u Ambasadi Francuske u BiH, naveo je da večeras prikazani filmovi govore o slobodi, ljubavi, prijateljstvu, nadi i solidarnosti, da naglašavaju značaj raznolikosti kulturnog izražavanja i pogleda na svijet.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da ovaj grad vodi računa o kulturi i u ovim posebnim okolnostima epidemije virusa korona, te da ovo veče to i potvrđuje.

"Filmski karavan" krenuo je iz Sarajeva, a posjetiće dvadesetak gradova u BiH.