"Muzikom kroz škole"

Koncerti za banjalučke osnovce

08:01, 16.10.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U četiri banjalučke osnovne škole danas će za 400 osnovaca biti održani didaktički koncerti koji organizuje Udruženje građana za promociju umjetnosti, nauke, kulture i sporta u društvu "Punks".

Koncert se održava u okviru projekta "Muzikom kroz škole", koji je grad Banjaluka podržao putem javnog konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Autor i koordinator projekta Darko Ratković sa Katedre za metodiku razredne nastave Filo

zofskog fakulteta banjalučkog Univerziteta rekao je Srni da će koncerti, čiji je cilj decentralizacija muzičke kulture i obezbjeđenje kvalitetnog muzičkog umjetničkog iskustva, biti održani u područnim školama u Pervanu i Borkovićima, te centralnoj školi "Miroslav Antić" u Bistrici.

Ratković je rekao da je planiran i koncert za učenike Osnovne škole "Sveti Sava" na Pavlovcu.

Prema Ratkovićevim riječima, cilj projekta "Muzikom kroz škole" je promocija umjetnosti i muzičke kulture među djecom i omladinom u ruralnim područjima Banjaluke.

On je istakao da je značajan i vaspitni cilj projekta, budući da omogućava obezbjeđenje čulnog i vizuelnog muzičkog iskustva, te doživljaje umjetničke muzike uživo, razvijanje muzičkog ukusa i vaspitanje budućih poštovalaca i muzičke publike.

Ratković je istakao da će koncerte izvesti članovi Banjalučkog gudačkog kvarteta, profesori umjetničkih predmeta, i to Aleksandra Pereula - prva violina, Biljana Radulović - druga violina, Mirjana Kremenović - viola, Dalibor Slavnić - violončelo i Sunčica Lončar - flauta.