Očekuje se bolja saradnja

Kusturica pozvao direktora UNESCO-a da zaštiti spomenike na Kosmetu

22:33, 12.09.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Generalni direktor Uneska Odri Azule razgovarala je u Jugoslovenskoj kinoteci sa pomoćnikom ministra kulture za međunarodnu saradnju Asjom Dračom Muntean o prioritetima kulturne politike Srbije, a susrela se i sa rediteljom Emirom Kusturicom, koji je zamolio da pomogne u zaštiti srpskog kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji.

Drača Muntean rekla je nakon sastanka da je generalnog direktora Uneska upoznala o situaciji u vezi sa zaštitom kulturnog nasljeđa, posebno na Kosovu i Metohiji, prenosi RTS.

"Razgovarale smo o srpskim spomenicima koji su na Listi ugrožene svetske baštine i o projektu Uneska na Novom Brdu", rekla je ona i dodala da će Srbija dobiti punu podršku Uneska da se problemi u vezi sa Novi Brdom riješe u razumnom roku tako da srpska srednjovjekovna tvrđava bude očuvana na najbolji način kako je bilo predviđeno njenom obnovom.

Azule i Drača Muntean su razgovarale i o programu Mreža kreativnih gradova Uneska za koji je Vranje apliciralo, zatim o programima koji se bave sprečavanjem ilegalne trgovine kulturnim blagom, o Holokaustu i obnovi bivšeg jugoslovenskog paviljona u logoru Aušvic-Birkenau, što je pod pokroviteljstvom Uneska.

"Dotakli smo se i teme memorijalnog centra Staro sajmište koje je poslednjih dana u žiži javnosti", rekla je Drača Muntean.

Ona je obavijestila Azule i o planu Srbije da nastavi sa upisom na Listu svjetske baštine, izrazivši nadu da će 2020. godine imati pripremljene dvije nove nominacije - Kulturni predio Bača i Limes.

Azule je, prema riječima pomoćnika ministra, rekla da će sve pomenute inicijative sagledati i ponuditi pomoć, a pozvala je i srpsku delegaciju na Generalnu konferenciju Unskoa, koja se održava na jesen u Parizu, kada će biti prva konferencija ministara kulture iz cijeloga svijeta poslije skoro 20 godina.

"Nakon ovog sastanka očekujemo da ćemo imati jaču i bolju saradnju", naglasila je Drača Muntean.

Azule je izrazila želju da upozna Kusturicu, željela je da vidi i Jugoslovesku kinoteku imajući u vidu njen značaj u svjetskoj porodici filmskih arhiva, a zainteresovana je i za razvoj filmske industrije u Srbiji.

Kusturica je zamolio direktora Unska da učini sve što može za kulturno nasljeđe Srbije na Kosmetu, koje je, kako je istakao, "vitalno za našu budućnost kao što je bilo i za našu prošlost".

"Jako mi je drago što će biti na našem /`No smoking orkestra`/ koncertu, koji 22. oktobra u Parizu organizuje Ministarstvo kulture Srbije i tada ćemo takođe razgovarati o značajnim temama", rekao je Kusturica.

Azule je, naglašava Kusturica, pokazala izuzetno interesovanje za Srbiju i da ima prijateljski odnos sa ovim narodom i kulturom.