Nakon kandidature za "Oskar" prvi put u istoriji srpski film u trci za "Zlatni globus"

16:19, 01.12.2020.
Film "Dara iz Jasenovca", srpski kandidat za Oskara, američki distributeri kandidovali su i za nagradu Zlatni globus.

"Selekciona komisija Zlatnog globusa prihvatila je našu kandidaturu ovog filma za sve kategorije, a ne samo za najbolji strani film, a mala glumica Biljana Čekić kandidovana je za najbolju žensku ulogu, rame uz rame sa najvećim holivudskim imenima. Ovo je veliko priznanje za film "Dara iz Jasenovca", kao i za srpsku kinematografiju koja doživljava svoj povratak na svjetsku pozornicu", saopštio je producent filma Maksa Ćatović, prenosi Blic.

Film "Dara iz Jasenovca", reditelja Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, govori o stvarnim i tragičnim događajima u jednom od najstrašnijih koncentracionih logora Evrope koji su ostavili duboke ožiljke u našem narodu i na ovim prostorima. Sniman na osnovu autentičnih svjedočanstava preživelih logoraša, film se osvrće na period 1942. godine kada poslije velike ustaško njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i 12-godišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa, a užas koji će preživjeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći.

Kako je juče objavljeno u saopštenju Filmskog centra Srbije, stručna komisija odabrala je film "Dara iz Jasenovca" za predstavnika Srbije u trci za 93. nagradu Američke akademiјe filmske umjetnosti i nauke – Oskar, u kategoriјi za najbolji međunarodni film.