Uskoro objava dobitnika nagrada

Objava laureata u sjeni seks skandala

07:47, 01.10.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Nedelja u kojoj se obavljuju dobitnici Nobelovih nagrada iz raznih oblasti danas počinje objavom laureata u kategoriji fiziologije/medicine, a istog dana trebalo bi da bude objavljena presuda u vezi sa seksualnim skandalom zbog kojeg ove godine neće biti dodijeljena nagrada za književnost, a pojavila su se i pitanja zašto tako malo žena među dobitnicima iz naučnih oblasti.

AP navodi da 72-godišnji Francuz Žan-Klod Arno, važna kulturna figura u Švedskoj koji se našao u centru skandala vezanog za zloupotrebe seksualne i finansijske prirode, čeka presudu pred sudom u Stokholmu, gdje je optužen za dvostruko silovanje žene od prije sedam godina, što je on negirao. Tužilac je tražio kaznu od tri godine zatvora za Arnoa. Istvoremeno bi švedski "Karolinska institut" trebalo da objavi nove Nobelovce iz oblasti fiziologije ili medicine. 

Izvršni direktor Nobelove fondacije Lars Hejkensten u petak je upozorio Švedsku akademiju da će, ukoliko ne popravi ukaljani imidž, biti pronađen domaćin dodjele koji ima bolju reputaciju. Hejkensten je čak nagovijestio da bi i 2019. mogla da prođe bez dodjele Nobelove nagrade za književnost, iako je Švedska akademija planirala da naredne godine budu dodijeljene nagrade i za 2018. i 2019. 

AP navodi da su se pojavila i pitanja vezana za manjak ženskih laureata iz naučnih oblasti, pošto je od dodjele prvih Nobela 1901. do sada bilo 892 dobitnika, od kojh je samo 48 žena. Trećina tih žena dobitnice su ili nagrade za književnost ili za mir, što naglašava rodni rascep kada su u pitanju laureati nagrada za fiziku, hemiju i fiziologiju/medicinu. Pored toga, svega jedna žena osvojila je nagradu iz oblasti ekonomije, što tehnički nije Nobelova nagrada, ali se povezuje sa njom. 

Od 2000. godine Nobelovu nagradu za mir dobilo je ukupno šest žena. Ime dobitnika ovogodišnje nagrade u ovoj kategoriji u petak će objaviti Norveški Nobelov komitet.