Ove godine nema priznanja za književnost

Objavljen kalendar proglašavanja dobitnika Nobelove nagrade

10:11, 26.09.2018.
Thumbnail
Švedska akademija objavila je danas kalendar proglašavanja dobitnika Nobelovih nagrada, a na spisku ove godine nema priznanja za književnost.

Akademija je najavila u maju da u 2018. godini neće dodijeliti nagradu za književnost povodom seksualnog skanadala koji je izazvao duboke podjele unutar ove institucije. 

Akademija je posljednji put odgodila dodjeljivanje priznanja za literaturu 1949. godine, a američki pisac Vilijam Fokner primio je nagradu naredne godine. 

Ostale nagrade ove godine biće proglašene kako je i planirano. Dobitnik nagrade za medicinu ili psihologiju biće objavljen u ponedjeljak, 1. oktobra. Odluku donosi pedesetočlana komisija medicinskog istraživačkog instituta Karolinska. 

Sljedećeg dana biće objavljeno ime dobitnika nagrade za fiziku, a 3. oktobra za hemiju. Ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju biće poznato 8. oktobra, prenijela je agencija DPA. 

Svaka nagrada vrijedi devet miliona kruna /milion dolara/. U skladu sa tradicijom, priznanja će biti uručena dobitnicima na ceremoniji 10. decembra.