Egiptomanija

U Londonu Izložba blaga iz Tutankamonove grobnice

17:45, 02.11.2019.
Izvor: nezavisne.com
Očekuje se da će egiptomanija uzeti maha u Londonu kada najveća zbirka blaga iz grobnice egipatskog dječaka faraona Tutankamona posljednji put krene na turneju.

Tarek El Avadi, egiptolog i kustos izložbe u galeriji Saatći, rekao je za Skaj Njuz" da svi u svijetu znaju za Tutankamona", a ova "jedinstvena izložba" biće proslava 100. godišnjice od otkrića grobnice.

El Avadi je posljednjih 25 godina proučavao dječaka kralja i kaže da postoji mnogo razloga za neprestanu fascinaciju.

"Kao prva fascinanatna činjenice je priča o samom otkriću i količini blaga pronađenog u najmanjoj grobnici u dolini kraljeva. Ovo je jedina netaknuta kraljevska grobnica pronađena iz doba novog kraljevstva - rekao je on.

Legenda o zlatnom faraonu opčinjava ljude širom svijeta otkad su njegovu grobnicu 1922. otkrili arheolog Hauard Karter i lord Karnarvon.

El Avadi je rekao da je ovaj nevjerovatan arheološki pronalazak "zarobio srca ljudi širom svijeta".

"Kad je Karter pronašao grobnicu, svima je otvorio mogućnosti - ne samo za egiptologe - nego je otvorio prozor kroz koji se može pogledati u veličanstveni svijet faraona", kazao je on.

Tutankamon je umro u 19. godini, na presto je došao sa samo devet godina i sahranjen je s najneobičnijim artefaktima koji su mu trebali pomoći u zagrobnom životu.

Tutankamon je prvi put stigao u London 1970-ih, a rekordan broj od preko 1,5 milion posjetilaca otišli su u Britanski muzej da ga vide.