Uži izbor za književnu nagradu "Biljana Jovanović"

13:47, 14.04.2020.
Knjige banjalučke književnice Tanje Stupar Trifunović, te Nenada Miloševića, Gorana Korunovića, Milice Vučković i Enesa Halilovića ušle su u uži izbor za nagradu “Biljana Jovanović” Srpskog književnog društva (SKD), a bile su u konkurenciji sa ukupno 152 naslova poezije, proze, eseja i drame, objavljena tokom 2019. godine.

U užem izboru je roman “Otkako sam kupila labuda” (Arhipelag, Beograd) Tanje Stupar Trifunović, zatim “Pesme iz limba” (Kulturni centar Novog Sada) Nenada Miloševića, “Usta bez kapaka” (Kontrast, Beograd) Gorana Korunovića, “Boldvin” Milice Vučković (LOM, Beograd) i “Bangladeš: manifest kvantumizma” Enesa Halilovića (Građanski forum, Novi Pazar), saopštilo je 13. aprila SKD.

Odluka o dobitniku nagrade, koja se dodeljuje u slavu književnice i antiratne aktivistkinje Biljane Jovanović (1953-1996), biće donijeta u drugoj polovini aprila.

Rad žirija, kako je naglašeno, dodatno je ove godine motivisan potrebom da se naglasi značaj koji književno stvaralaštvo ima u životu jednog društva u svim okolnostima, pa i u okolnostima pandemije korona virusa.

Nagrada “Biljana Jovanović” ustanovlјena je 2005. godine radi afirmacije književnih vrijednosti koje su bile dio autentičnog književnog govora Biljane Jovanović - modernog i urbanog senzibiliteta i duha pobune protiv malograđanskog morala, konvencija i normi, tabua i zabrana svih vrsta, društvenih i književnih.

Preuzeto sa : SEEcult