"Širom Srpske"

Dejan Lukić za ATV otkrio kako će "Nano satelit" da izgleda

20:09, 14.08.2019.
Izvor: ATV
Kabinet predsjednice i Vlada Republike Srpske zajednički će finansirati realizaciju projekta dječaka Dejana Lukića iz Broda, čiji je projekat "Nano satelit" prihvatila Američka svemirska agencija NASA.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović primila je danas u Banjaluci dječaka Dejana Lukića čiji projekat "Nano satelit" pruža internet i mobilnu konekciju s visine od 500 kilometara.

Po projektnom zadatku, Dejan ima obavezu da do maja 2020. izgradi "nano satelit" o svom trošku, koji će krajem istog mjeseca NASA, lansirati u zemljinu orbitu. Dejan nema novca za ovakav poduhvat. Živi sa majkom koja nije zaposlena i djedom koji je profesor u srednjoj školi. 

Za projekat izgradnje "nano satelita" nije potrebna specijalna laboratorija, ali jeste novac. Tokom sastanka, predsjednica Cvijanović je istakla da su obrazovani i talentovani mladi ljudi najznačajniji resurs Republike Srpske, te dodala da je zadatak institucija da razviju mehanizme pomoću kojih će oni biti prepoznati i adekvatno podržani u svom radu.

Dejana Lukića je za ATV, u emisiji "Širom Srpske" otkrio je o kakvom se satelitu radi i kako bi on trebao da izgleda.

Pogledajte gostovanje: