NASA otkrila

Evo kada će prvi astronaut stupiti na Mars

07:23, 16.11.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Smrtonosna radijacija iz svemira, moguć gubitak vida, atrofija kostiju. To je samo dio izazova koje naučnici moraju prevazići prije nego što neki astronaut stupi na Mars.

Američka svemirska agencija vjeruje da može poslati čovjeka na Crvenu Planetu u idućih 25 godina, ali su tehnološke i medicinske prepreke velike. 

"Prema postojećem proračunu koji nam je na raspolaganju, ili čak i po nešto uvećanom, trebaće nam oko 25 godina da riješimo te probleme", kazao je zvaničnik NASA i bivši astronaut Tom Džons. 

"Ali, s ključim tehnologijama moramo početi odmah", dodao je. 

S obzirom na to da je udaljen 225 miliona kilometara, Mars postavlja neuporedivo veće naučne prepreke u poređenju s onima prilikom leta na Mjesec. 

S današnjom raketnom tehnologijom, astronautu bi do Marsa trebalo devet mjeseci. Fizička cijena tako dugog leta mogla bi biti velika. 

Na primjer, naučnici misle da predug boravak u bestežinskom stanju može uzrokovati nepopravljivu štetu na krvnim sudovima očne mrežnjače i moguć gubitak vida. 

Druga je posljedica gubitak kalcijuma i koštane mase. 

Jedan od načina da se izbjegne nanošenje štete ljudskom tijelu drastično je smanjenje vremena putovanja. 

Džons priziva nuklearni pogon, što bi imalo dodatnu korist i u proizvodnji struje na letovima. 

"Ako počnemo sada, za 25 godina bismo mogli imati tehnologiju koja će nam pomoći i zaštiti nas od posljedica dugog putovanja", rekao je. 

Prema postojećoj situaciji, astronaut bi samo na letu do Marsa bio izložen količini radijacije kakvoj bi inače smio biti izložen u cijeloj karijeri. 

"Još nemamo rješenja kad je zaštita od kosmičkog zračenja u pitanju", kazao je Džons. 

Naučnici znaju koje tehnologije moraju brzo da razvijaju ako žele do Marsa u roku od 25 godina, poput razvoja svemirskog broda koji može preživjeti grub ulaz u Marsovu atmosferu i zatim dovoljno nježno sletjeti. Ili, mogućnosti da se ljudi podignu s Marsove površine i vrate na Zemlju. 

NASA trenutno ima sondu na putu za Mars. Sleteće 26. novembra. Radi se o misiji vrijednoj 993 miliona dolara s ciljem proširenja znanja o uslovima na Marsu. 

Džim Garvin, glavni naučnik u svemirskom centru Godard, kaže da će sonda popuniti "ključne" praznine u razumijevanju Marsa. 

Godine 2020. još jedan rover NASA stići će na Mars i pokušaće da utvrdi gostoljubivost tamošnje okoline, potražiće znake nekog drevnog života i procijeniće prirodne resurse i rizike budućih ljudskih istraživanja. 

Dodatno, privatne firme poput SpaceX razvijaju tehnologije koje bi se mogle koristiti u budućim misijama na Mars. 

Neki stručnjaci smatraju da su nova istraživanja Mjeseca ključa za misije na Mars, jer bi astronauti na Zemljinom prirodnom satelitu mogli da uče primjenu tehnologija koje će im biti potrebne na Crvenoj Planeti.