BCI

Fejsbuk korak bliže uređaju za čitanje misli

08:51, 01.08.2019.
Sve je počelo sa jednostavnim pitanjem – šta ako bi mogli direktno pisati iz mozga? To pitanje je postavio izvršni direktor “Fejsbuka” Mark Zakerberg dok je prije dvije godine govorio tokom godišnje konferencije kompanije F8. Od tada je “Fejsbuk” finansirao istraživanje interfejsa mozak-kompjuter (BCI), koji bi se mogao koristiti preko uređaja za proširenu stvarnost, poput AR naočara.

“Fejsbuk” je sada objavio prvi značajan napredak na projektu. Naime, istraživači su sada sposobni da dekodiraju mali skup potpunih, izgovorenih riječi i fraza tokom aktivnosti u realnom vremenu. To bi moglo da predstavlja jedan korak bliže pravljenju interfejsa za čitanje misli, piše portal Techradar.com. Do napretka je došlo preko algoritma koji može da čita misli učesnika koji pate od povreda mozga.

Kad je projekt objavljen 2017. cilj je bio da se “dekodira tihi govor”. U tom eksperimentu je naučnicima sa Univerziteta Kalifornija – uz podršku “Fejsbukovog” Rijaliti labsa, aplikacionog programskog interfejsa – omogućeno da ugrade elektrode u mozgove tri pacijenta oboljela od epilepsije.

Njima su postavljana pitanja na koja je trebalo da odgovore glasno. To je pomoglo da se identifikuju aktivnosti i šeme u dijelovima mozga povezanim sa razumijevanjem i proizvodnjom govora u realnom vremenu.

Podaci sa elektroda, kako kažu istraživači, su bili tačni 61 odsto vremena, što je pokazalo da je moguće dekodirati govor “na interaktivno, konverzaciono podešavanje” kako bi se ljudima koji imaju traume mozga pomoglo da komuniciraju.

“Fejsbuk” je sada voljan da strpljivo napreduje dalje, ka trenutku kad će postati moguće “dekodiranje brzine u realnom vremenu od 100 riječi po minuti sa vokabularom od 1.000 reči i stopom greške po riječi manjom od 17 odsto.

U međuvremenu, kompanija razvija portabl uređaj koji prati nivoe kiseonika u mozgu. To bi, kako tvrde iz kompanije, mogao biti put za razvoj BCI uređaja. Ova naprava je trenutno “spora, kabasta i pouzdana”, ali kad se usavrši mogla bi se koristiti kao osnova za “Fejsbukove” AR naočare koji bi nam u budućnosti mogle omogućiti komunikaciju bez pametnih telefona.

(Blic, techradar.com)