Google "mašinskim učenjem" poboljšao svoj algoritam za pretragu

10:16, 27.10.2019.
Izvor: Beta
Thumbnail
Google je objavio da je na algoritmu svog pretraživača postigao "svoj najveći proboj" za mnogo godina, iznoseći, mimo običaja, i pojedine detalje o svojoj tajnoj formuli.

Taj tehnološki gigant koristi "mašinsko učenje" da bi njegov pretraživač poboljšao razumjevanje upita na engleskom jeziku.

Google je u petak objavio da je prošle godine razvio tehniku za analizu "prirodnog jezika", zasnovanu na tehnologiji koja se zove BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) koja može da tokom pretrage razumije razne riječi unutar rečenice, a ne samo izolovane jednu po jednu.

Softver Googlea treba da kao i čovek, iz konteksta utvrdi značenje upita, čak i kad je on nejasan ili kad izgleda da nema mnogo smisla.

"Značajno poboljšavamo naše razumijevanje pretrage, što predstavlja najveći pomak u posljednjih pet godina i jedan od glavnih napretka u (onlajn) istoriji istraživanja", rekao je Pandu Naiak, potpredsjednik Googlea, u blogu.

Neki od modela koje je razvio BERT su toliko složeni, da zahtijevaju ultra-moćne procesore, dizajnirane posebno za "oblak" (cloud computing daljinsko računarstvo), precizira Google.

"Primjenjujući BERT modele i na hijerarhiju i na izvode koji se pojavljuju u rezultatima, možemo bolje pomoći nalaženje informacija", rekao je Naiak.

"U pogledu rangiranja rezultata, tehnologija će pomoći pretraživaču da bolje razumije deset odsto pretrage verziji na engleskom jeziku, u Sjedinjenim Državama", dodao je on.

On je dao primjer upita na engleskom jeziku "2019 putovanje Brazil u SAD viza" i objasnio da ranije algoritmi nisu razumjeli sve priloge, već su na takav upit kao odgovor davali rezultat o američkim državljanima koji idu u Brazil. Ali, "pomoću BERT-a, pretraživač je u stanju da uhvati nijansu", rekao je on.

Google je rekao da želi da postepeno proširi ta poboljšanja i na druge jezike i u druge regione svijeta.