Kvantna nadmoć

"Google" tvrdi da je napravio super računar

08:03, 23.09.2019.
Izvor: Tanjug
Kompanija "Google" tvrdi da je izgradila prvi kvantni računar koji može vršiti proračune i rješavati probleme iznad mogućnosti najsnažnijih današnjih super-računara, prenosi Fajnenšel tajms.

U izvještaju Googlovih istraživača, koji je nakratko objavljen na sajtu NASA pa uklonjen, tvrdi se da je njihov procesor bio u stanju da u roku od tri minuta i 20 sekundi izvrši izračunavanje za koje bi najnaprednijem klasičnim računaru “Samitu” trebalo, kako se navodi, otprilike 10.000 godina.

Istraživači su rekli da to znači “kvantnu nadmoć”, kada kvantni računari izvršavaju izračunavanja koja su ranije bila nemoguća.

Ovo dramatično ubrzanje u odnosu na sve poznate klasične algoritme omogućava eksperimentalnu realizaciju kvantne superiornosti. Koliko znamo, ovaj eksperiment označava prvo računanje koje se može obaviti samo na kvantnom procesoru.

Kako se navodi, sistem može da izvrši samo jedno visoko tehničko računanje, ali je za upotrebu kvantnih mašina za rješavanje praktičnih problema potrebno još mnogo godina. Dok prototip takozvanih kvantnih kompjutera postoje, oni mogu da obavljaju iste iste zadatke koje mogu i klasični racučnari, mada brže.

Izvještaj Boston konsalting grupe iz novembra 2018. godine kaže da bi oni mogli “promijeniti igru u oblastima kriptografije i hemije (a time i nauke o materijalima, poljoprivredi i farmaciji), posebno onim koje se odnose na vještačku inteligenciju i mašinsko učenje”.

Za razliku od osnovnih binarnih elemenata klasičnih računara, ili bitova koji predstavljaju ili nule ili jedinice, kvantni bitovi ili kubiti mogu istovremeno da predstavljaju i jedno i drugo.

Spajanjem kubita, kvantni računari mogu da uporedo obrađuju ogromne količine informacija, dok tradicionalni kompjuteri moraju da ih obrađuju sekvencionalno.

– To je značajna prekretnica, prvi put da je neko pokazao da kvantni računari uopšte mogu nadmašiti klasične računare – rekao je Stiv Brierlej, osnivač kvantnog softverskog startapa Riverlejna, koji je savjetnik za kvantne tehnologije vlade Velike Britanije.