Nevjerovatno otkriće u Tuzli

Gradio potporni zid pa naišao na vodovod starih Rimljana

15:25, 29.10.2019.
Izvor: avaz
U dvorištu Mehmeda Ajdaslića u Potočkoj mahali u Gornjoj Tuzli otkrivena je vrijedna arheološka iskopina.

Areheolozi su pronašli ostatke rimskog vodovoda, u dužini od 11 metara, a svoj pronalazak su okarakterisali kao veliki doprinos za naučnoistraživački rad.  

- Radili smo proteklih dana na lokalitetu u vlasništvu Mehmeda Ajdaslića. Otkrili smo rimski vodovod, a postoje saznanja da su u to doba postojala tri načina za provođenje vode, jedan je ozidani rimski kanal, zatim kanal s olovnim cijevima te kanal od cijevi koje su napravljene od pečene zemlje. Ovdje se radi o prvom načinu, zidanom kanalu, koji je zidan od cigle. Korišten je specijalni malter koji nije propuštao vodu, a bio je napravljen od pijeska i bijelog krečnjaka. Što se tiče ovog vodovoda, dug je 11 metara i 20 centimetara – ističe doc. dr. Mersiha Imamović s Univerziteta u Tuzli.

Trenutno se ne može precizirati gdje je početak rimskog vodovoda, ali se pretpostavlja da je to lokalitet ispod obližnjeg brda. Pretpostavlja se da je snabdijevao jedan objekt vodom, poput rimskog poljoprivrednog naselja.

- Otkriće vodovoda ogroman je doprinos za nauku i ovo nije kraj naših istraživanja. Radit ćemo i dalje kako bismo imali kompletniju sliku o vremenu rimske vladavine. Rimljani su današnju BiH osvojili u 1. vijeku nove ere, tačnije 9. godine, kad su porazili Ilire i ostali su sve do početka 7. vijeka, kad su na ove prostore došli Avari i Slaveni – ističe Imamović.

Vlasnik parcele na kojoj se vrše arheološka iskopavanja, kaže da je stambeni objekt kupio 1960. godine te da je znao da se u njegovom dvorištu nalaze ostaci vodovoda iz starih vremena.

- Moj komšija je ranije pravio kuću pa je morao uraditi potporne zidove. Kad je bager počeo kopati zemlju, ugledali smo nešto čudno. Stručnjaci su nakon toga posjetili teren, pogledali, fotografisali i otišli. Bila je to, čini mi se, 1998. godina. Nakon toga, komšija je završio radove, snimio je sve što smo zatekli i snimak dao mom sinu. Nakon toliko godina, sin je pokazivao snimak i sve je to došlo do stručnjaka, koji su, kako se ispostavilo, pronašli vrijednu iskopinu – kaže Mehmed Ajdaslić, vlasnik kuće i dvorišta gdje je pronađen vodovod iz doba Rimljana.