Saopštila NASA

Istorijska ženska svemirska šetnja zakazana za sutra

13:53, 17.10.2019.
Izvor: 24sata
Američke astronautkinje Kristina Koh i Džesika Meir u petak će ući istoriju kao učesnice prve potpuno ženske svemirske šetnje u koju će izaći s Međunarodne svemirske stanice (ISS) da zamijene neispravnu bateriju.

Izlazak je predviđen u 13.50 časova po srednjoevropskom vremenu i trebao bi potrajati nešto više od pet sati koliko će, procjenjuje se, biti dovoljno da završe posao. 

Isključivo ženska šetnja trebala se dogoditi u martu, međutim, morala je biti otkazana jer jedna od austronautkinja nije imala dobro svemirsko odijelo, pa ju je u toj zadaći morao zamijeniti kolega.

“Naša postignuća, nadahnuće su studentima širom svijeta, pokazuju da vas težak rad može odvesti do velikih visina i svi studenti trebali bi se vidjeti u takvim postignućima", rekla je portparolka NASA-e u najavi ženske šetnje. 

Izlazak dviju žena prenosiće se uživo na televiziji  Američke svemirske agencije (NASA) i na njezinoj mrežnoj stranici. 

Astrounautkinje Kristina Koh i Džesika Meir zamijeniće bateriju u koju se pohranjuje električna energija sa solarnih panela kako bi ISS imao električne energije i kada nije izloženoj izravnoj Sunčevoj svjetlosti.