Spuštanje na Mars za nekoliko dana

Istraživačka sonda "Insajt" na idealnoj putanji

10:34, 22.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Američka agencija za istraživanje svemira Nasa saopštila je da je njena istraživačka sonda "Insajt" na idealnoj putanji za spuštanje na Mars za nekoliko dana.

Aparat bi trebalo da se spusti na površinu u večernjim časovima u ponedjeljak, 26. novembra, i da počne izradu mape unutrašnjosti planete. 

Inženjeri imaju priliku da izvrše posljednju korekciju putanje dan prije spuštanja, ali to možda neće biti neophodno, prenio je Bi-Bi-Si. 

"Insajt" je lansiran sa Zemlje 5. maja i mora da prođe kroz "otvor" u Marsovoj atmosferi čije su dimenzije 24 sa 10 kilometara. Sonda će potom imati otvoren put prema ravnici Elisijum. 

Stručnjaci upozoravaju da su operacije prolaska kroz atmosferu, spuštanje i prizemljenje veoma delikatne i da su dvije trećine misija na Marsu bile neuspješne. 

Sonda će ući u atmosferu brzinom šest puta većom od brzine zvuka i u roku od sedam minuta mora da uspori i zaustavi se na površini. 

Evropska svemirska agencija doživjela je neuspjeh 2016. godine, kada je njena sonda udarila u površinu Marsa velikom brzinom. 

"Insajt" je prva sonda koja će detaljno ispitivati unutrašnjost planete. Koristiće britanske i francuske seizmometre za osluškivanje zemljotresa, odnosno "marsotresa". 

Ove vibracije pomoći će da se utvrdi raspored slojeva stijena od površinske kore do jezgra.