Naučnici zbunjeni

Iz udaljene galaksije vidi se jarka svjetlost, a niko ne zna šta je

20:47, 11.09.2019.
Izvor: Blic
Svemirski stručnjaci zbunjeni su neobičnim izvorom koji iz udaljene galaksije emituje jarku svjetlost ka Zemlji, koja kao da su poređana u spektru misterioznih boja.

Američka svemirska agencija NASA priznala je da ne može da objasni uzrok ovog fenomena niti da predvidi posljedice njegove pojave. Istraživači su, međutim, ponudili nekoliko teorija za pojavu zelenih i plavih mrlja, a jedna od njih je da crna rupa “guta” drugi objekat.

– Ako se bilo koji objekat previše približi crnoj rupi, gravitacija ga može iskidati, a otpad može da ostane u bliskoj orbiti oko crne rupe. Materijal unutrašnje ivice ovog novooformljenog diska počinje da se kreće toliko brzo da se zagrijava na milione stepeni i emituje X-zrake – kažu iz NASA-e.

Hana Ernšou, istraživač sa Kalteka, rekla je da je 10 dana kratak period za pojavu tako sjajnog objekta, prenio je britanski Ekspres.

– Obično posmatramo postepene promjene u vremenu i ne vidimo često izvor više puta u brzom redosljedu. U ovom slučaju bili smo srećni da uhvatimo izvor koji se mijenja veoma brzo – ističe Ernšou.

Istraživači njene opservatorije NuSTAR posmatrali su galaksiju Vatromet (NGC 6946) kad su primijetili mrlje plave i zelene svjetlosti koje su se pojavljivale i nestajale u periodu od nekoliko nedjelja. I opservatorija Čandra agencije NASA uočila je pojavu i nestanak ovih mrlja, poznatih kao ultrajarki izvor X-zraka (ULX).

Obično objašnjenje za ULX je supernova, ali one obično traju dugo vremena i ne nestaju poput ovih koje su snimili instrumenti NASA. Neki spekulišu da je u pitanju neutronska zvijezda, koja je otprilike iste mase kao sunce i može da stvori disk otpadaka koji generišu izvore ULX. Ali, ovo objašnjenje nije zadovoljavajuće, jer ako se neutronska zvijezda okreće previše brzo magnetno polje koje stvara može uzrokovati barijeru koja bi spriječila zvijezdu da postane izvor X-zraka.

Pročitajte još:

Pronađen šestogodišnjak koji je nestao u parku

Šta se desilo u svlačionici Srbije i da li se tu krije razlog neuspjeha u Kini?

Pronađena najviša stabljika marihuane u BiH

Maloljetnik se prije zločina dopisivao sa žrtvom

Pokušala da se ubije: 17-godišnjakinja skočila sa zgrade

Drugo samoubistvo u 10 dana: Objesila se 24-godišnja djevojka

Otac ubijene Srpkinje otkrio detalje kobne večeri: Tvrdi da zna ko je pucao u Ivonu