Nove misije

Kina šalje svemirsku letjelicu na Mars

09:01, 16.01.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Kina ima namjeru da sljedeće godine pošalje svemirsku letjelicu na Mars, nakon što je uspješno obavljena misija na "tamnoj strani" Mjeseca, prenosi Skaj Njuz.

Naime, letjelice Džejd Rabit 2 (Jade Rabbit 2) i Čang-e 4 (Chang'e 4) su prve takve vrste koje su sletjele na "tamnu stranu" Mjeseca, a pomoću kojih su kineski stručnjaci dobili fotografije, koje će dalje istraživati. 

Zanimljivo je istaći i to da je Čang-e 4 letjelica dobila ime po kineskoj boginji za koju legenda kaže da je živjela na Mjesecu hiljadama godina. 

Zvaničnici u Kineskoj svemirskoj agenciji (CNSA) kažu da sada planiraju da pošalju svoje letjelice na Mars tokom 2020. godine kako bi došli do zaključka da li je moguće poslati ljudsku ekspediciju na ovu planetu. 

Prema riječima zamjenika direktora CNSA-e Vu Janhuae, uspješno okončana misija na Mjesecu označila je prekretnicu istraživanja svemira kada je riječ o kineskim stručnjacima. 

Prva svemirska misija Kine okončana je neuspješno 2012. godine kada se letjelica, koja je nosila sondu, raspala nakon što nije uspjela da uđe u Zemljinu orbitu. Međutim, nedavno je CNSA saopštila da se njene svemirske misije odvijaju po planu i da imaju namjeru da pomjere granice, prenosi klix.ba. 

Saopštili su i to kako su spremni da rade sa svemirskim agencijama i van Kine, što je svojevrstan presedan kada su u pitanju poduhvati ove vrste.