Decembar

Majkrosoft ukida podršku za OS Windows 10 Mobile

08:17, 19.01.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Kompanija Majkrosoft u decembru namjerava okončati podršku za uređaje koji koriste operativni sistem Windows 10 Mobile.

Majkrosoft je još 2017. godine saopćio da više ne razvija nove mogućnosti ni hardver za Windows 10' Mobile, no bezbjednosne i softverske nadogradnje su nastavljene. Međutim, čak i sigurnosnim nadogradnjama dolazi kraj, a u potpunosti će biti ukinute 10. decembra ove godine kada zvanično prestaje podrška.

Kompanija sada preporučuje korisnicima Window 10 Mobilea da pređu na uređaje s operativnim sistemom iOS ili Android. Nakon što Majkrosoft prekine podršku u decembru, backup uređaja za podešavanja i neke aplikacije će biti nastavljen tri mjeseca, odnosno do 10. marta 2020. godine. Microsoft ističe da bi neke usluge uključujući upload fotografija i restore opcija mogli funkcionisati još 12 mjeseci nakon ukidanja podrške.

Majkrosoft je 11. jula 2017. godine ukinuo podršku za Windows Phone 8.1, tako da kraj podrške za Windows 10 Mobile nije iznenađenje. Kompanija se sada fokusira na razvoj aplikacija i usluga za iOS i Android. Softverski gigant je usvojio Android kao mobilnu verziju Windowsa.