Projektovale je žene

Najviša zgrada u Africi vrata otvara krajem godine

07:58, 03.10.2019.
Izvor: B92
Zgrada u Sandtonu, finansijskom centru južnoafričkog grada Johanesburga, postaće najviša zgrada u Africi nakon otvaranja, predviđenog do kraja ove godine.

Leonardo, zgrada sa 55 spratova i visoka 227 metara, biće četiri i po metra viša od dosadašnje najviše zgrade Karlton centra, koji od 1973. zauzima istaknuto mjesto u infrastrukturi Johanesburga.

Zgradu u kojoj će biti kancelarije, prodavnice, stanovi i hotelske sobe projektovala je južnoafrička kompanija Ko-ark internešnal arhitekts, prenosi Indeks.

Devet od jedanaest istaknutih mjesta u timu arhitekata koji je projektovao zgradu činile su žene, što je posebno neobično ako se uzme u obzir da žene čine svega 21 odsto svih registrovanih arhitekata u Južnoafričkoj Republici. Jedna od njih je i Malika Valele, koja nadgleda izgradnju Leonarda još od novembra 2017. godine.

"To što sam žena, mlada i crnkinja nije mi posao činilo lakšim. Mislim da postoji uvaženo mišljenje kako žene ne bi trebalo da se bave ovim poslom", rekla je ona.

U toku izgradnje stupila je u kontakt sa 2000 radnika, od kojih su većina bili muškarci i kaže da se često susretala sa predrasudama i seksizmom. Uprkos tome, vjeruje da je uspjela da pomogne u razbijanju predrasuda vezanih za žene koje su izabrale ovu profesiju.

"Morala sam naporno da radim da bih se dokazala i probila u poslu za koji mnogi smatraju da je rezervisan samo za muškarce", kaže ona.

Direktor firme Ko-ark internešnal arhitekts Patrik Meknerni izrazio je nadu da će Leonardo postati primjer za buduće arhitektonske projekte u Africi.

"Nadamo se da će uspjeh našeg projekta pokazati da je moguće ostvariti svaki zacrtani cilj i dosegnuti zvijezde", rekao je on.